x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Oct 2009   •   00:00

10 octombrie 2009



CHELTUIELI
Cheltuielile cu personalul ale autorităţilor locale şi entităţilor autofinanţate, precum universităţile şi spitalele, nu au fost ţinute sub control şi au crescut în primul semestru cu până la 20%. Majorarea a fost de peste trei ori mai mult faţă de avansul înregistrat în administraţia centrală, de 6%, potrivit FMI. "Nu au fost ţinute sub control prin măsurile de reducere a sporurilor şi a numărului de angajaţi, iar impactul majorărilor masive de salarii şi pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decât se anticipase", se arată în raportul primei evaluări a Fondului Monetar Internaţional (FMI) la acordul cu România.

PIERDERI DE CRIZĂ
Cele mai mari bănci din SUA şi Europa au pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari din active toxice şi împrumuturi neperformante de la declanşarea crizei creditelor în 2007. Cele mai mari pierderi le-a înregistrat Citigroup - 114,3 miliarde de dolari, urmată de Wachovia - 77,4 miliarde de dolari, şi de Merrill Lynch - 63,7 miliarde de dolari. Dintre băncile prezente şi în România, Royal Bank of Scotland a avut cele mai importante pierderi - 50,1 miliarde de dolari, urmată de UniCredit - 11 miliarde de dolari, ING - 9,5 miliarde de dolari, Intesa Sanpaolo - 8,7 miliarde de dolari, Société Générale - 8,5 miliarde de dolari.

MINIMUL ESTE APROAPE
Economia românească va atinge nivelul cel mai de jos în ultimul trimestru din acest an, în condiţiile în care ultimele statistici arată că în trimestrul al III-lea scăderea va continua, dar într-un ritm mai temperat. "Activitatea economică va atinge punctul cel mai de jos în trimestrul al IV-lea din 2009. Revenirea din 2010 va fi moderată, rata de creştere rămânând semnificativ sub potenţialul economiei", potrivit analiştilor grupului financiar austriac Raiffeisen. Ei avertizează că actuala criză politică ar putea duce la căderea Guvernului şi la neîndeplinirea condiţiilor din acordul cu FMI şi riscăm să nu mai primim următoarele tranşe.

×
Subiecte în articol: economic