x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Strainii prefera petrolul si bancile

Strainii prefera petrolul si bancile

26 Noi 2004   •   00:00

In octombrie, investitorii straini au cumparat mai ales actiunile companiilor petroliere si ale bancilor listate la cele doua burse romanesti, potrivit unui comunicat al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Dintr-un total al cumpararilor efectuate de straini, de 59,18 milioane de euro, fondurile alocate actiunilor petroliere au fost de 25,75 milioane. Actiunile bancilor au atras 22,27 milioane de euro, la un curs mediu al lunii de 41.069,33 lei/euro.

La sfarsitul lunii octombrie, 26,57 milioane de euro din investitiile facute in aceeasi luna mai erau inca pastrate sa faca profit, totalul sumelor iesite din piata fiind de numai 17,68 milioane de euro (726 miliarde de lei), ceea ce inseamna 39,9% din sumele intrate. Soldul primelor zece luni ale anului arata ca in actiunile companiilor romanesti mai era investita o proportie de 41,7% din cele 5.860 de miliarde de lei, care reprezinta totalul intrarilor de fonduri straine prin Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ.

ANUL CEL MAI BUN. Analistii apreciaza ca piata a depasit orice asteptari in acest an, ba chiar a infirmat temerile potrivit carora toamna ar fi urmat sa aduca corectii semnificative, deci caderi ale indicilor bursei, iar apropierea alegerilor - retrageri de fonduri. De la inceputul anului, Indicele BET al celor mai valoroase 10 actiuni cotate la BVB a crescut cu 73,4%, cel mai bun randament al unei investitii din Romania. In octombrie, BET a crescut cu 20%, iar la sfarsitul lunii trecute era cu 72% fata de inceputul anului. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic