x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA: Control la agenţiile de rating

SUA: Control la agenţiile de rating

21 Noi 2008   •   00:00

Agenţiile de rating vor fi anchetate de o subcomisie a Senatului SUA, care investighează dacă acestea, în urma unor conflicte de interese, au acordat calificative prea mari companiilor, potrivit Wall Street Journal.



Senatorii vor să afle în ce măsură concurenţa dintre firme le-a determinat să acorde anumite calificative pentru a obţine contracte din partea băncilor, a declarat senatorul Norm Coleman, reprezentant al partidului republican în Subcomisia Permanentă de Investigaţii. Coleman a spus că se va analiza dacă aceste conflicte de interese
"au întunecat judecata agenţiilor". Agenţiile de rating Standard & Poor’s, Fitch Ratings, Moody’s, McGraw-Hill Cos Inc’s şi
Fimalac SA’s nu au fost disponibile pentru comentarii.
Agenţiile respective au fost acuzate în mai multe rânduri că au amplificat criza creditelor după ce au acordat greşit
calificative ridicate unor companii care au căzut cu zgomot în timpul crizei, că au dat ratinguri ridicate datoriilor legate de ipoteci riscante, pentru a obţine comisioane din partea companiilor vizate. Ancheta vine după ce presa a publicat mai multe e-mail-uri în care angajaţi ai S&P şi Moody’s aveau dubii foarte mari asupra ratingurilor acordate către diverse companii sau instrumente financiare, spunând că au creat un "monstru".
Autorităţile americane de reglementare a garanţiilor în sectorul financiar au amânat  adoptarea de reguli mai stricte pentru agenţiile de rating până la 3 decembrie.

×
Subiecte în articol: economic