x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA: Germania cumpara prea multe gaze din Rusia!

SUA: Germania cumpara prea multe gaze din Rusia!

18 Mai 2018   •   08:44
SUA: Germania cumpara prea multe gaze din Rusia!

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, discuta cu partenerii lor achiziile de gaze rusesti de catre Germania, a anuntat liderul de la Casa Alba la intrevederea avuta, la Washington, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

"Nemtii cumpara o mare cantitate de gaze naturale din Rusia, pentru care platesc miliarde de dolari. Vom dezbate acest subiect la intalnirea noastra", a adaugat Trump.

Declaratia vine pe fondul nemultumiri declarate a SUA privind proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, si care, in opinia americanilor, ridică semne de întrebare privind securitatea şi în consecinţă ar putea să îi fie impuse sancţiuni

SUA considera ca noua conduca va spori dependenţa energetica a Europei de Rusia. In plus, Washingtonul se teme ca gazoductul va permite Moscovei să instaleze în Marea Baltică echipamente submarine de supraveghere. De mentionat ca Nord Stream-2 dubleaza gazoductul Nord Stream-1, urmand acelasi traseu.

In acest context. Uniunea Europeana a propus o crestere a importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA si extinderea infrastructurii necesare. In schimbul acestui gest, Bruxelles spera ca SUA sa anuleze taxele vamale impuse la otelul si aluminiul provenite de pe Batranul continent.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Zilele trecute, consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru proiectul Nord Stream 2 a anunţat că au început lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 în apele Germaniei.

×