x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxele de drum vor fi modificate. Rovinieta mai scumpă pentru mașinile vechi

Taxele de drum vor fi modificate. Rovinieta mai scumpă pentru mașinile vechi

de Redacția Jurnalul    |    19 Mai 2023   •   10:45
Taxele de drum vor fi modificate. Rovinieta mai scumpă pentru mașinile vechi

Conducătorii auto ar putea plăti mai mult pentru rovinietă, în funcție de clasa de poluare și categoria mașinii.

Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor, prevede noi taxe pentru drumurile publice conform un nou sistem de calcul. Majorarea va fi aplicată din anul 2026. 

Noi reguli la taxele de drum pentru şoferii români. Rovinieta, mai scumpă pentru mașinile vechi. De când se aplică

Se va face astfel o diferență între autovehiculele mici și camioane. Autoturismele vor plăti astfel taxe îmn funcție de gradul de poluare iar camioanele pe kilometrul parcurs pe drumurile publice. De asemenea, vor fi introduse criterii de diferențiere pe clasa de emisii poluante și durata de parcurs, care include perioadele de deplasare și staționare. 

În prezent, rovinieta este plătită diferențiat în funcție de categoria vehiculului. 

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În prezent, aceasta poate fi plătită pentru 1, 7, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice.

Camioanele de peste 3,5 tone va fi introdus conceptul TollRo, prin care taxarea se va face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo, ce va fi stabilită ulterior.  Noua formulă de taxare presupune tarifarea utilizatorilor în funcție de distanța parcursă pe drumurile din România. 

TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă. La fel ca în cazul rovinietei, valoarea tarifului unitar ar urma să fie stabilită prin ordin de ministru.

Neplata rovinietei este contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între minim dublul valorii anuale a ataxei și un maxim de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei. Utilizatorii de vehicule grele, în cazul neachitării, vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat (dar nu mai mult de 1000 lei), în cazul în care poate fi determinată distanța parcursă, și 2000 de lei, când nu poate fi determinată distanța parcursă, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: soferi taxe auto masini vechi rovinieta camioane