x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Termocentrale eco

Termocentrale eco

19 Noi 2007   •   00:00
Termocentrale eco

Includerea biomasei in compoziţia combustibilului utilizat de centralele termoelectrice va duce atăt la
reducerea noxelor, căt şi la realizarea de economii, prin vănzarea certificatelor de emisie de CO2, bani care apoi să fie investiţi tot n instalaţii de mediu.


Includerea biomasei in compoziţia combustibilului utilizat de centralele termoelectrice va duce atăt la
reducerea noxelor, căt şi la realizarea de economii, prin vănzarea certificatelor de emisie de CO2, bani care apoi să fie investiţi tot n instalaţii de mediu.


Arderea mixtă a biomasei impreună cu cărbunele este o soluţie de reducere a costurilor de producere a energiei electrice produsă din surse termo, in contextul reducerii cu 20% de către Comisia Europeană a cotelor de certificate de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012.

Ca urmare a anunţului făcut de instituţia europeană, producătorii de energie din zona termo au precizat că măsura va duce la o creştere a preţului la certificatele de emisie de pe piaţă şi in acelaşi timp la obligativitatea producătorilor de a achiziţiona mai multe astfel de certificate de pe piaţă. Atăt creşterea preţului pe certificat, căt şi scăderea numărului de certificate alocat fiecărui producător vor duce la creşterea preţului pe MWh de energie electrică şi deci se va reflecta in preţurile la consumator.

Prof. univ. dr Magdalena Matei, şefa catedrei de energetică industrială din cadrul Universităţii Valahia din Tărgovişte, susţine că se pot face importante economii in privinţa certificatelor de emisie de dioxid de carbon, dacă se trece la arderea mixtă, lignit-biomasă.


MAI CURAT. Rezultatele studiului "Reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea biomasei la cazanele de abur alimentate cu cărbune" arată că folosirea in diverse proporţii a biomasei duce la reducerea cantităţilor dioxidului de carbon emise cu pănă la 50%. Astfel, pentru varianta cea mai bună a mixului de combustibil, cu 45% lignit, 5% păcură şi 50% biomasă, se emite in atmosferă cantitatea cea mai mică de dioxid de carbon, şi anume 1,183 milioane tone pentru o incărcare a cazanului de 95% şi de 0,87 milioane tone la un grad de umplere de 70%. Comparativ cu situaţia in care se ardea doar lignitul simplu, sunt emise in atmosferă cu 1,212 milioane tone mai puţin pentru situaţia cu 95% umplere şi cu 0,89 milioane tone pentru varianta cu 70% sarcină a cazanului. Trecerea la combustibil mixt are şi un alt avantaj, tot in beneficiul producătorilor. Astfel, dacă producătorii optează pentru această soluţie, ei nu vor mai fi nevoiţi să cumpere certificatele de emisie necesare şi deci vor menţine un cost pe MWh competitiv in lupta cu noile termocentrale ce se vor construi la Constanţa, Borzeşti, Doiceşti, Galaţi şi Brăila. Un certificat de emisie este echivalentul unei tone de dioxid de carbon aruncat in atmosferă.

Economii

Prin amestecul de biomasă in mixul de ardere se obţin şi economii din certificatele de emisie. Cum in ultima perioadă preţul unui astfel de certificat a variat intre 10 şi 30 de euro, studiul calculează şi sumele de bani care pot intra in conturile producătorilor de energie ce trec la această soluţie. Astfel, pentru varianta de incărcare de 95%, la un preţ de 10 euro pe certificat, economia făcută este de 12,1 milioane de euro pe an. La 22 euro pe certificat se obţin 26,6 milioane de euro, iar pentru 30 de euro pe certificat se acumulează 36,3 milioane de euro anual. In varianta cu 70% grad de incărcare a cazanului se economisesc mai puţini bani, dar sumele rămăn importante. In cazul in care preţul unui certificat va fi de 22 euro pe certificat producătorii rămăn cu 19 milioane euro in cont.


×
Subiecte în articol: economic milioane certificat