x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Titlurile GM au scăzut marţi cu 15%, la minimul ultimilor 65 de ani

Titlurile GM au scăzut marţi cu 15%, la minimul ultimilor 65 de ani

12 Noi 2008   •   00:00

Acţiunile General Motors au coborât, în prima parte a şedinţei de marţi, cu 15%, la minimul ultimilor 65 de ani, după scăderi semnificative în ultimele cinci zile, cauzate de temerile privind capacitatea grupului de a-şi asigura lichidităţile necesare în primul trimestru din 2009, potrivit Reuters.



Titlurile producătorului auto american s-au prăbuşit vineri cu 40%, după anunţarea unor pierderi-record în trimestrul al treilea, iar în timpul şedinţei bursiere de luni au pierdut 30% din valoare.

Alte companii din domeniu au consemnat scăderi, respectiv acţiunile Ford, cu 8,3%, sau titlurile producătorului de piese auto Lear Corp ­ 19%.

Analiştii grupului financiar JP Morgan au precizat marţi că GM dispune de mai multe variante pentru îmbunătăţirea lichidităţii, însă supravieţuirea grupului pe termen scurt necesită intervenţia guvernului şi implicarea furnizorilor de piese auto.

Chiar dacă intervenţia statului va reduce riscul unui faliment, costurile vor fi majore pentru acţionari, consideră analiştii.

Casa Albă a anunţat marţi că este gata să analizeze orice propunere a Congresului pentru accelerarea acordării de credite pentru sectorul auto american în cadrul programului de stimulare a producţiei de autovehicule cu consum şi emisii poluante scăzute, care dispune de 25 miliarde de dolari.

Totodată, GM a anunţat noi măsuri de stabilizare a lichidităţii, însă a estimat că fondurile grupului vor fi aproape de nivelul critic necesar în 2008 şi sub acest prag în primele două trimestre din 2009.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic