x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Top 10 al ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de petrol

Top 10 al ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de petrol

10 Feb 2014   •   10:04
Top 10 al ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de petrol

Venezuela, Arabia Saudită şi Irak ocupă primele locuri în clasamentul celor mai bogate ţări din punct de vedere al zăcămintelor de petrol, potrivit unei analize realizate de publicaţia internaţională de profil Energy Digital.

Capul de afiş revine Venezuelei, unde, în 2011, preşedintele de atunci, Hugo Chavez, a anunţat că există zăcăminte dovedite de 297 de miliarde de barili, ceea ce a făcut ca statul sud-american să depăşească liderul mondial de până atunci, Arabia Saudită, cu mai mult de 30 de miliarde de dolari.

Deşi Venezuela continuă să fie unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Statelor Unite, dezvoltarea câmpurilor petrolifere a fost afectată de turbulenţele politice. Pentru populaţie, preţul carburanţilor a fost subvenţionat în mod artificial, astfel că producţia a scăzut dramatic, ca urmare a fondurilor insuficiente pentru modernizarea infrastructurii energetice.

Pe locul doi, se situează Arabia Saudită, cu rezerve dovedite de ţiţei brut de 267 de miliarde de dolari, adică o cincime din rezervele totale mondiale. Deşi la nivelul ţării sunt peste 100 de perimetre mari, jumătate din aceste rezerve sunt concentrate în opt câmpuri uriaşe, inclusiv în Ghawar Field, cel mai mare din lume.

Irakul se află pe poziţia a treia, cu rezerve oficiale de 143 de miliarde de barili. În sector se vorbeşte, însă, de o descoperire uriaşă de 350 de miliarde de barili, care ar aduce ţara pe primul loc în acest top, însă, din cauza ocupaţiei militare, statisticile oficiale nu au mai fost revizuite din 2001.

Pe următoarele două locuri sunt Canada şi Iran, cu rezerve de aproximativ 150 de miliarde de barili fiecare, respectiv cam 10% din rezervele totale dovedite de petrol ale omenirii. Iran este şi al patrulea mare producător de petrol din lume şi al doilea din cadrul OPEC, după Arabia Saudită.

Locul şase este ocupat de Kuwait, cu rezerve de 104 miliarde de barili, cea mai mare parte dintre ele aflându-se în perimetrul Burgan, al doilea cel mai mare din lume de petrol convenţional.

Urmează Emiratele Arabe Unite, cu 98 de miliarde de barili, o ţară mică, dar cu vaste zăcăminte. Tot aici găsim al treilea perimetru ca mărime din lume, numit Zakum.

Federaţia Rusă se clasează pe locul opt, după ce a fluctuat mai mulţi ani în sus şi în jos în acest top, ca urmare a unor factori, precum căderea fostei Uniuni Sovietice, privatizarea industriei, fluctuaţiile preţului sau utilizarea noilor tehnologii care a revitalizat producţie în câmpurile vechi. Astăzi, Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume şi, totodată, cel mai mare exportator la nivel mondial.

Aflată pe locul nouă, Libia are cele mai mari rezerve din Africa, respectiv 77 de miliarde de barili. Pentru că este localizată aproape de Europa şi datorită costurilor scăzute de extracţie, Libia a fost atractivă pentru investitorii străini. Totuşi, neînţelegerile şi sancţiunile din ultimii ani au lăsat ţara mai degrabă neexplorată.

Kazahstanul este statul care închide top 10 al ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, cu 49 de miliarde de barili. În această ţară există peste 200 de perimetre petrolifere.

×