Circa 80% din angajaţii români nu se mai aşteaptă la prime sau cadouri de Crăciun din partea firmelor la care lucrează, însă peste jumătate din aceştia spun că bugetul alocat pentru cadourile de final de an va fi la acelaşi nivel ca şi anul trecut.
Anul acesta, Sărbătorile de iarnă nu vor mai aduce prime şi bonusuri din partea angajatorilor pentru salariaţi, aşa cum se întâmpla anii trecuţi, deoarece majoritatea societăţilor sunt afectate de criza economică mondială. În ciuda situaţiei financiare precare, românii nu renunţă la obiceiul de a oferi cadouri persoanelor dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Astfel, dacă la finele anului trecut peste 53% din români aşteptau prime de Sărbători, petreceri, felicitări sau mici atenţii din partea şefilor, anul acesta doar 20% mai speră să fie răsplătiţi cu o primă sau cu un bonus, 5,8% aşteaptă un cadou, doar 3,7% se gândesc la o petrecere oferită de firma la care lucrează, iar 2,5% aşteaptă măcar o felicitare din partea şefilor, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs. Aşteptările salariaţilor români de la firmele unde lucrează au scăzut anul acesta în comparaţie cu anii trecuţi pe fondul crizei economice mondiale, conform răspunsurilor persoanelor intervievate. Astfel, 68% din personale chestionate sunt de părere că lipsa primelor sau a atenţiilor din partea firmelor au la bază criza economică. Sondajul efectuat de BestJobs a fost realizat pe un eşantion de 8.000 de utilizatori activi şi 100 de companii angajatoare, în perioada 1-30 noiembrie 2008.
ANGAJATORII
Contrar aşteptărilor salariaţilor de rând, managerii şi responsabilii cu resurse umane sunt mult mai încrezători. Circa jumătate din angajatorii chestionaţi au spus că sunt dispuşi să ofere prime sau bonusuri, 12% vor oferi cadouri, iar 13,5% dintre companii vor organiza o petrecere de sfârşit de an pentru angajaţi, potrivit sondajului. De asemenea, numai 2% dintre manageri se vor rezuma la a le oferi, mai mult simbolic, o felicitare şi 23% spun că nu-şi mai permit cheltuieli suplimentare. BestJobs arată că o creştere a interesului companiilor pentru potenţialul uman intern este o soluţie mai eficientă din punct de vedere al costurilor şi mai puţin riscantă pentru departamentele de resurse umane, în condiţiile crizei economice. Această tendinţă reiese şi din planurile referitoare la bonusurile sau primele de Crăciun pe care numeroşi angajatori vor continua să le acorde în luna decembrie a acestui an.
Cu sau fără primă, salariaţii români oferă cadouri, aceştia declarând că bugetul alocat cadourilor de Sărbători rămâne la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Circa 98% din români obişnuiesc să ofere cadouri de Crăciun persoanelor dragi, peste jumătate dintre salariaţi, respectiv 55%, vor cheltui sume egale cu cele de anul trecut pentru cadourile de sfârşit de an, potrivit unui sondaj realizat de firma de asigurări Aviva România la sfârşitul luni trecute. De asemenea, 40% din persoanele intervievate, care obişnuiau să aloce, în mod normal, între 200 şi 500 de lei pentru cadourile de sfârşit de an, au declarat că anul acesta suma va fi redusă. Majoritatea salariaţilor, circa 70%, vor achiziţiona cadourile pentru Sărbătorile de iarnă din salariul primit pe luna decembrie în ciuda perspectivelor sumbre care ne aşteaptă din cauza crizei. În plus, doar unu din trei români a reuşit să facă economii pentru perioada sărbătorilor. În topul preferinţelor produselor care vor fi făcute cadou se află cosmeticele şi îmbrăcămintea, pentru care au optat 60% dintre persoanele chestionate, iar cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru copii. România este o societate orientată cu preponderenţă spre consum, în comparaţie cu ţările din Europa de Vest, unde populaţia pune accent pe economisire. Totuşi, ca urmare a mediului economic instabil, se poate remarca, spre finalul anului, o oarecare prudenţă în comportamentul românilor.
Citește pe Antena3.ro