x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism - Vacante mai ieftine in ianuarie

Turism - Vacante mai ieftine in ianuarie

05 Ian 2005   •   00:00

TARIFE - Turistii se pot odihni pe bani mai putini la inceput de an

Dupa Craciun si Revelion, hotelurile si pensiunile din statiunile montane au ieftinit tarifele la cazare cu circa 30%. Si sejururile in strainatate sunt mai putin costisitoare, vedetele inceputului de an fiind destinatiile exotice si statiunile de schi.
IOHANNA ONACA PURDEA

AVANTAJ. Cei care nu au ajuns la munte de sarbatori, pot profita acum de preturile reduse
Sarbatorile de iarna au trecut, iar aglomeratia din statiuni s-a mai diminuat. Hotelurile si pensiunile nu s-au golit insa, caci scaderea preturilor i-a atras pe turistii dornici sa petreaca o saptamana pe partii sau sa se odihneasca dupa agitatia de Anul Nou.

MAI IEFTIN. Valea Prahovei a fost luata cu asalt de Revelion, iar hotelierii si proprietarii de pensiuni au profitat din plin de aglomeratie pentru a scoate cat mai multi bani. Dupa ce nebunia sarbatorilor a trecut, gazdele au scazut preturile la cazare pentru a atrage cat mai multi clienti in zilele de vacanta care au mai ramas. "In aceasta perioada si in urmatoarele doua saptamani ne asteptam ca tarifele sa scada cu 20-25%, in functie de gradul de ocupare al hotelurilor", ne-a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Desi la inceputul anului patronatul estima o reducere a tarifelor cu pana la 50% pentru perioada urmatoare, vremea calda si lipsa zapezii le-ar putea da planurile peste cap. "Am fost putin cam optimisti, ne asteptam la mai multi turisti de-ai nostri, dar inexistenta zapezii si vremea mai calda ne incurca", a mai spus Vasilescu. Turistii asteptati in perioada urmatoare la munte sunt cei din Moldova si Ucraina, care vor Sarbatori Craciunul si Anul Nou pe stil vechi (pe 7 ianuarie, respectiv 13 ianuarie).

De exemplu, daca, la un hotel de trei stele din Predeal, un turist trebuia sa plateasca in jur de 60 de euro pe zi in perioada sarbatorilor, acum, tariful a scazut la circa 20 de euro pe noapte.

LA PENSIUNI. Turistii care mai au cateva zile libere si aleg ca destinatie zona Bran-Moeciu vor plati cu pana la 30% mai putin pentru o noapte de cazare la pensiuni. "Pretul pentru o camera cu baie variaza intre 500.000 si 800.000 de lei pe noapte, in functie de categoria pensiunii. In perioada Sarbatorilor, preturile oscilau intre 1,2 milioane si 1,5 milioane pe noapte", ne-a declarat Maria Stoian Visan, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), filiala Brasov. "Avem cereri pentru ca e vacanta, sunt grupuri de copii cu parinti si profesori. Pensiunile sunt ocupate in proportie de 60-70%", a mai spus reprezentanta ANTREC.

REFACERE. Cei care vor sa se odihneasca o perioada in statiunile balneare ar putea beneficia si in acest an de programul "O saptamana de refacere". Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a propus continuarea programului si in aceasta iarna, in acest moment purtandu-se discutii cu hotelierii din statiunile balneare.

LA SCHI
Si preturile la sejururile in strainatate au scazut simtitor dupa Anul Nou. "Tarifele aproape ca se injumatatesc. In medie, un sejur de sapte zile in Austria, care ajungea la 600 de euro la un hotel de 3 stele in perioada sarbatorilor, costa acum in jur de 300 de euro de persoana", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT. "Cele mai cautate sunt statiunile de schi, in special din Austria, dar si destinatiile exotice, Egiptul fiind in continuare in top", a declarat Cristina Irimia, reprezentantul unei agentii de turism.

×
Subiecte în articol: economic perioada