x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultimele zbateri la companiile de stat

Ultimele zbateri la companiile de stat

03 Mai 2012   •   14:12
Ultimele zbateri la companiile de stat

Societatile energetice din subordinea ministerului Economiei convoaca in mare graba consiliile de administratie pentru a demara procedura de selectare a directorilor generali conform ordonantei de urgenta 109/2011 privind guvernanta corporatista.

Operatiunea ascunde incercarea sefilor numiti politic de fostii ministri ai Economiei, Ion Ariton si Lucian Bode, de a tine cu dintii de posturi, in contextul in care cabinetul Ungureanu a picat iar noul Guvern nu a fost investit, au declarat pentru Jurnalul National surse din sectorul energetic.

Mai exact, potrivit OUG 109/2011 odata declansata, procedura implica un proces amanuntit de selectie, cu sprijinul si implicarea unui specialist sau a unei firme de recrutare, astfel ca actualii directori si membri ai consiliilor de administratie nu mai pot fi schimbati pana la alegerea inlocuitorilor lor profesionisti. Potrivit informatiilor, Andrei Todea, secretarul general al ministerului, se ocupa direct de aceasta operatiune val-vartej. Chiar el face presiuni pentru convocarea pentru vineri si luni a unor CA-uri. Se stie ca Todea va pleca din functie o data cu sosirea noului ministru Daniel Chitoiu.

Contactat de catre Jurnalul National, Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a confirmat ca acest proces a inceput inca din ianuarie pentru o lista de zece companii, convenite impreuna cu Fondul Proprietatea (FP). "In primul val se afla companiile din lista convenita cu FMI - Hidroelectrica, Romarm, Oltchim - la care se adauga toate companiile aflate in programul de listare cu pachete minoritare, si Electrica Furnizare, aflata intr-un stadiu avansat", a spus Vladan. Printre acestea se mai afla si Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Nuclearelectrica. De asemenea, pe lista se mai afla si Complexul Energetic Oltenia, a carui infiintare a fost deja aprobata de Consiliul Concurentei. Acesta va fi compus din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). FMI a cerut privatizarea noii structuri pana la finele anului.

AGA la complexurile energetice din Oltenia
Adunarile generale a actionarilor in aceste companii au votat deja pentru crearea Complexului Oltenia. Ministrul Lucian Bode a declarat anterior ca lista scurta pentru primii manageri privati va fi gata pana la 30 aprilie pentru companiile Hidroelectrica, Romarm si Oltchim, urmand ca, intr-o faza ulterioara, sa fie numiti manageri privati si la Electrica Furnizare si Complexul Oltenia. Electrica Furnizare va fi privatizata in acest an.

Tudor Serban, viitor director la Nuclearelectrica
In privinta Nuclearelectrica, Tudor Serban urmeaza sa fie votat pentru functia de director general. Sedinta va avea loc vineri. "Am fost propus in urma cu cateva luni", a spus Tudor Serban. Intrebat ce va face daca noul ministru propus, Daniel Chitoiu, va dori sa il schimbe la cateva zile de la numire, Serban a spus ca "depinde daca domnul ministru doreste sa facem treaba la companiile de stat, sau sa faca politica". Serban, ca sa fie director general, trebuie sa fie angajat la Nuclearelectrica. Joi se faceau presiuni asupra conducerii companiei sa-l angajeze pentru viitorul director "programat". In declaratia sa de interese, Serban a scris ca este vicepresedinte PDL Sector 2, Bucuresti. El este consilier al lui Bode si a ocupat aceeasi pozitia si in mandatului lui Ariton. In 2009 a fost secretar de stat la Economie.

Numiri si razgandiri
Adrian Margin, directorul de cabinet al lui Bode, a fost numit recent presedinte al consiliului de administratie al Hidroelectrica si propus pentru a fi membru CA la Transelectrica. Si Ion Marcu, consilier al lui Bode, a ajuns administrator la Hidroelectrica, in vreme ce Andrei Todea - de profesie medic legist a fost adus ca secretar general al ministerului Economiei de catre Ariton, a fost si el propus pentru a fi in componenta CA la Transelectrica. La Electrica il gasim in CA si pe strangatorul de astfel de "onoruri", Dumitru Orlandea, adus pe vremea lui Ariton. In urma scandalului public, ministerul Economiei a dat inapoi la finele lunii martie si a anuntat ca nu mai face numiri in CA pe durata listarii.

×