x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Update: Compania Naţională a Huilei a sistat furnizarea cărbunelui către Termocentrala Paroşeni. Au expirat contractele şi se negociază creşterea preţurilor

Update: Compania Naţională a Huilei a sistat furnizarea cărbunelui către Termocentrala Paroşeni. Au expirat contractele şi se negociază creşterea preţurilor

de Daniel Ionaşcu    |    16 Ian 2012   •   11:33

Compania Nationala a Huilei a oprit livrarea de carbune catre Termocentrala Paroseni din cauza pretului considerat prea mic.

O notificare a fost trimisa si termocentralei Deva, care functioneaza tot cu huila din Valea Jiului. CNH argumenteaza ca pretul oferit este prea mic si ca pericliteaza functionarea companiei, care nu mai poate asigura cheltuiala cu muncitorii si nu poate garanta siguranta muncitorilor.

“Este inadmisibil ca noua sa ne dai 65 de lei pe gigacalorie si sa nu incurajezi carbunele din tara si sa cumperi huila din import cu 85 de lei pe gigacalorie', a declarat Petre Nica, presedintele sindicatului "Munteel" din Valea Jiului, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Doru Visan, directorul de la Termocentrala Paroseni, a spus ca mai are in stoc 15.000 de tone de carbune, necesarul ajungand pentru o saptamana.

“Au expirat contractele si nu ne-am inteles la pret. Pana acum se vindea cu 65 de lei, noi am cerut cresterea pretului din cauza cresterii costurilor', a declarat pentru Jurnalul National Constantin Jujan, directorul general al CNH. El a precizat ca Hidroelectrica a transmis o notificare prin care anunta compania sa de rezilierea contractului avut, iar acum va trebui sa cumpere de pe OPCOM, unde pretul mediu este 220 lei/MWh. Anterior, CNH lua energie hidro la 160 lei/MWh. El a mai mentionat ca s-au scumpit si motorina si materialele iar compania nu mai beneficiaza de subventii.

Ulterior, cele doua termocentrale se vor duce la Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru majorarea tarifelor cu care vand energia.

×