x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valeriu Tabără numără producţii-record

Valeriu Tabără numără producţii-record

28 Iul 2011   •   21:00

Romania are in 2011 un an agricol bun, deoarece conditiile climatice au fost favorabile tuturor tipurilor de cereale, dar si ca urmare a alocarii la timp a resurselor financiare de catre Guvern, pentru prima data dupa multi ani, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Se anunta un an agricol bun datorita conditiilor climatice foarte rar intalnite, bune si pentru grau, orz, rapita, dar si pentru plantele tehnice, porumb, dar si pentru ca este primul an dupa foarte multi cand resursele financiare au fost acordate de Guvern la timp", a afirmat Tabara. Astfel, la orz au fost recoltate 758.000 de tone, peste cele 712.000 de tone estimate, la grau si secara au fost realizate 5,79 milioane de tone, de pe 83% din suprafata, fata de 6,71 milioane de tone estimate pe intreaga suprafata. Pentru orzoaica de toamna au fost obtinute 310.000 de tone, pe 98% din suprafata, fata de productia de 278.000 de tone estimata pe toata suprafata, iar la orzoaica de primavara recolta a totalizat 155.000 de tone, de pe 43% din suprafata, fata de 368.000 de tone estimate pe intreaga arie cultivata.

Ovazul a avut o productie de 80.000 de tone, de pe un sfert din terenuri, estimarea pe intreaga suprafata fiind de 300.000 de tone. In ceea ce priveste rapita pentru ulei au fost extrase 748.000 de tone, fata de 646.000 de tone estimat.

Totodata, potrivit unui raport MARS Bulletin al Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene, prezentat joi, productia la hectar obtinuta in acest an in Romania este peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, iar graul, orzul si cartoful depasesc cu mult randamentul de anul trecut.

"Romania trebuie sa fie exportatoare si nu importatoare de produse agroalimentare", a apreciat Tabara, adaugand ca exista sanse ca in acest an Romania sa iasa din "deriva" si sa echilibreze balanta comerciala pe produse alimentare.

El a prezentat si situatia exporturilor si importurilor la 30 aprilie, datele indicand livrari la extern de 947 milioane de euro, fata de 610 milioane de euro anul trecut, si importuri de 1,4 miliarde de euro, fata de 1,16 miliarde de euro.

Ministrul a mai spus ca in acest an suprafata cultivata este cu doua milioane de hectare mai mare decat in anii trecuti si ca in perioada urmatoare valoarea de piata a terenurilor agricole va creste.

×