x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul premier Petre Roman, chemat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei: Acuzații de crime împotriva umanității și declarații controversate

Fostul premier Petre Roman, chemat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei: Acuzații de crime împotriva umanității și declarații controversate

de Redacția Jurnalul    |    15 Ian 2025   •   11:30
Fostul premier Petre Roman, chemat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei: Acuzații de crime împotriva umanității și declarații controversate
Sursa foto: Hepta/Petre Roman

Petre Roman, fost prim-ministru al României între 1989 și 1991, a fost audiat recent la Parchetul General, unde i s-a comunicat oficial calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei. Alături de acesta, și Gelu-Voican Voiculescu, fost vicepremier, a fost citat pentru aceleași acuzații.

Acuzat de crime împotriva umanității

Conform anchetatorilor, Petre Roman este acuzat de implicare în evenimentele tragice din 13-15 iunie 1990, soldate cu moartea a patru persoane și rănirea a peste 1.300. În fața presei, fostul premier a respins categoric acuzațiile, susținând că acestea sunt „profund nedrepte” și lipsite de temei.

„Cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, care am angajat România pe drumul spre UE, spre NATO, deci cum aș fi putut ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? A unor oameni care constatarea evidentă e că de două luni blocau traficul la Universitate. Dar eu eram venit de pe baricadele democrației. Nu e niciun plan în care eu să fi fost prezent. Eram după alegerile libere câștigasem cu 67%, anunțasem programul de reformă pentru a crea în România o democrație cu economie de piață. La două săptămâni după aceste evenimente am fost votat în Parlament pentru funcția de premier fără un vot împotrivă. Erau în Parlament toate partidele istorice, asta la două săptămâni.

Nu e nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor și am declarat în 16 iunie că ce s-a întâmplat a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități. Atunci am spus pe 16 iunie, chestia asta m-a costat, pentru că după puciul de la Moscova, guvernul Roman a dat cea mai categorică poziţie împotriva puciului şi la scurt timp după aceea au mai adus 10.000 de mineri şi printr-o lovitură de stat, ce au făcut? Au dat jos guvernul Roman. Eu pot să vă spun că n-am avut niciun fel de legătură cu această învinuire, că este profund nedreaptă”, a declarat Petre Roman la Antena 3 CNN.

Dosarul Mineriadei, reluat de la zero

După o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2020, toate probele inițiale din acest dosar au fost anulate, iar ancheta trebuie refăcută. Printre persoanele urmărite penal se numără și fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și liderul minerilor Miron Cozma.

Ion Iliescu, audiat la domiciliu

Conform surselor judiciare, Ion Iliescu urmează să fie audiat la domiciliu în același dosar. Procurorii militari susțin că, în iunie 1990, autoritățile statului au orchestrat un atac violent împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității, folosind forțe de ordine, mineri și muncitori.

Consecințele atacului

Ancheta Parchetului Militar arată că atacul a dus la moartea a patru persoane, violarea altor două, rănirea a 1.388 de manifestanți și reținerea ilegală a 1.250 de persoane. De asemenea, peste 200 de persoane au fost transportate la o unitate militară din Măgurele și eliberate după o cercetare sumară.

La momentul evenimentelor, protestele din Piața Universității militau pentru adoptarea punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, susținând interzicerea accesului foștilor activiști comuniști la funcții publice. Autoritățile au răspuns prin intervenții brutale, considerate acum o încălcare gravă a drepturilor omului.

 

×