x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valoarea Mechel s-a injumatatit dupa criticile lui Putin

Valoarea Mechel s-a injumatatit dupa criticile lui Putin

30 Iul 2008   •   00:00

Averea lui Igor Zyzin, patronul Mechel, a scazut de la 11 miliarde de dolari la 5,5 miliarde de dolari, dupa ce capitalizarea grupului condus de el a scazut cu 45% pe bursa din Moscova, conform Financial Times



Averea lui Igor Zyzin, patronul Mechel, a scăzut de la 11 miliarde de dolari la 5,5 miliarde de dolari, după ce capitalizarea grupului condus de el a scăzut cu 45% pe bursa din Moscova, conform Financial Times. Scăderile au sosit în urma criticilor extrem de dure aduse de Vladimir Putin, primul-ministru al Rusiei, care a cerut Serviciului Federal Antimonopol să investigheze de ce grupul siderurgic şi minier vinde cărbunele pentru cocs de patru ori mai scump în Rusia decît la export. Ulterior, Putin a revenit şi a precizat că prin acest comportament Mechel a evitat plata de taxe utilizînd off shore-uri.


PRECEDENTUL YUKOS. Duritatea criticilor a reamintit de cazul Yukos, ale cărei active au fost cumpărate anul trecut de Rosneft, compania petrolieră de stat după ce a intrat în faliment. Yukos, la vremea ei cea mai mare companie petrolieră privată rusă, a intrat în lichidare după ce autorităţile fiscale i-au cerut plata retroactivă a unor impozite de 30 de miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a activelor au fost preluate în 2007 de compania Rosneft. Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al Yukos, a ispăşit mai mult de jumătate dintr-o pedeapsă de opt ani de detenţie pentru fraudă şi evaziune fiscală.
Mechel deţine în România compania Mechel Tîrgovişte, ce produce oţeluri speciale şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, combinatul siderurgic Mechel Cîmpia Turzii (fosta Industria Sîrmei) şi producătorul de semifabricate din oţel Ductil Steel Buzău. La ora 13:00, acţiunile Mechel Tîrgovişte se situau cu 3,51% sub nivelul de marţi, pe o piaţă în urcare 1,10%.


MIZA. Totuşi, Russpetsstal holding, un grup de stat fondat în 2007 de Rosoboronexport, şi-a arătat interesul asupra Mechel. The Chelyabinsk Metals Combine, parte a grupului Mechel, este cel mai mare producător rus de oţeluri speciale. Cînd Russpetsstal era în formare, surse familiare cu planurile Rosoboronexport spuneau că se speră ca Chelyabinsk Metals să fie piesa centrală din cadrul Russpetsstal, deoarece compania este importantă pentru industria de armament. La ministerul Industriei şi Comerţului, un purtător de cuvînt a precizat pentru Kommersant că Rostekhnologia rămîne interesată de Chelyabinsk Metals.
În urma declaraţiilor lui Putin, alte două companii din domeniul minier, Evraz Holding şi Raspadsky Ugol, vor fi verificate de procurorul general şi Serviciul Federal Antimonopol.

×
Subiecte în articol: economic mechel