Investiţiile anunţate de companiile energetice pentru producerea de energie electrică din surse eoliene însumează 1,5 miliarde de euro, potrivit lui Gabriel Băleanu, expert în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor
Investiţiile anunţate de companiile energetice pentru producerea de energie electrică din surse eoliene însumează 1,5 miliarde de euro, potrivit lui Gabriel Băleanu, expert în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor. “Există interes foarte mare din partea investitorilor români şi străini în realizarea de investiţii în domeniul energiilor regenerabile, îndeosebi în cea eoliană. Investitori importanţi precum grupul spaniol Iberdola, grupul Enel, dar şi alţii şi-au anunţat intenţia de a dezvolta proiecte în energie eoliană în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro” a spus Băleanu la un forum energetic.
LIMITĂ. Dintre companiile care au anunţat investiţii în sectorul eolian se află Electrica, Eviva, parte a grupului portughez Martifer, CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Verbund (Austria). Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, a anunţat recent că a primit notificări pentru un total de 4.000 MW instalaţi în turbine. Compania a anunţat că nu se pot prelua în sistem decât 1.500 MW, în condiţiile în care Transelectrica spune că a emis deja avize de racordare pentru o putere instalată de 900 MW, valoare ce se apropie foarte mult de limita maximă.
Transelectrica a emis avize tehnice de racordare la reţea pentru 960 MW instalaţi în turbine eoliene şi a aprobat încadrarea în sistemul energetic naţional a 570 MW, dar estimează că ritmul de dezvoltare a investiţiilor în energia eoliană se va accelera, susţinut de cererea mare din partea investitorilor.
Bogdan Badea, director de Strategie-Dezvoltare al Electrica, a anunţat că “pentru a înlocui 300 MW din surse convenţionale sunt necesari 1.000 MW eolieni”, din cauza limitelor naturale privind bătaia vântului.
Citește pe Antena3.ro