x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Victor Ponta, despre reducerea TVA: La 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea

Victor Ponta, despre reducerea TVA: La 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea

01 Iun 2015   •   21:29
Victor Ponta, despre reducerea TVA: La 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea

Premierul Victor Ponta a declarat că reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare va avea ca efect diminuarea evaziunii fiscale fiindcă "la 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea".

"Noi, dacă am redus de la 24% la 9%, cei 15% îi avem ca impact negativ. În realitate însă, e un calcul pe care l-am făcut cu specialişti foarte buni, evaziunea fiscală va fi mai mică. La 24%, merită să faci evaziune fiscală, dar la 9%, nu prea. (...) Eu nu cred că toţi românii sunt evazionişti. Cred că există situaţii în care îl pui pe un comerciant de a plăti taxe atât de mari încât la un moment dat preferă să aleagă o altă cale. Eu nu zic că nu va mai fi evaziune, dar va fi mult mai puţină şi vom avea mijloacele prin care să o combatem. Mai departe, sigur că va fi şi o scădere de preţ şi am salutat faptul că majoritatea supermarket-urilor a afişat preţurile cu cât era cu 24% şi cât e cu 9%", a susţinut Ponta, luni, la RomâniaTv.

Premierul a subliniat că, prin reducerea TVA, "producătorii români vor fi în sfârşit avantajaţi faţă de importurile de fructe, de legume, de diverse alte produse din afara ţării".

"Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta de 15 procente este vizibilă dar nu este ceva extraordinar. Avem însă o mare parte din populaţie care plăteşte 33% din venituri, deci o treime din venituri le foloseşte pentru mâncare. Pentru acei oameni, practic, le-am crescut salariile şi pensiile cu cei 15%. E foarte important. O pâine mănâncă orice om, dar pentru cel care are 1000 de lei venit sau pentru cel care are 5000 lei venit, nu este acelaşi lucru. Absolut deloc. Este o măsură economică foarte bună, dar şi o măsură socială", a mai adăugat Victor Ponta.

Sursa: Agerpres 

×