România importă anual medicamente în valoare de 600-800 de milioane de euro, în condiţiile în care există posibilitatea dezvoltării sectorului la noi în ţară, astfel încât să devenim furnizori în întreaga regiune.
"România (poate n.r.) să devină un furnizor de medicamente, mai ales în această zonă a Europei", a declarat sâmbătă Adriean Videanu la Sibiu.Astfel, ministrul doreşte ca mai puţini bani să părăsească România în urma importurilor de medicamente, pe care unele le compensează statul.
Autorităţile doresc să stopeze hemoragia de bani din această privinţă prin înfiinţarea Companiei Farmaceutice Române. Videanu s-a referit, astfel, la proiectul fostului ministru al Sănătăţii, Ion Bazac. Acesta dorea fuziunea companiei Antibiotice Iaşi cu Sanevit Arad, Unifarm şi departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino de la Bucureşti şi Iaşi, toate controlate de stat.
Pentru aceasta, Antibiotice Iaşi a fost transferată în cursul anului trecut din portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în cel al Ministerului Sănătăţii.
Vânzările de medicamente din România s-au situat anul trecut la 8,7 miliarde de lei, în creştere cu 18,5% faţă de 2008, în timp ce în monedă europeană avansul pieţei a fost de 3,1%, respectiv 2,07 miliarde de euro, potrivit IMS Health.
Dezvoltarea societăţii controlate de stat ar permite acapararea unei felii mai mari din piaţă, astfel încât profiturile ar rămâne tot în România. Antibiotice Iaşi a anunţat anul trecut un profit net de 12,17 milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de 2008. Mai multe grupuri internaţionale produc medicamente în România, între care Sanofi-Aventis, care a achiziţionat recent Zentiva, şi indienii de la Ranbaxy.
REEXPORTĂRI
Numărul medicamentelor produse de marile grupuri farmaceutice şi care au fost cumpărate din România, mai ieftin, de distribuitorii străini pentru a fi revândute în alte ţări europene s-a dublat în 2009, pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a măsurilor aplicate de Ministerul Sănătăţii, scrie Mediafax.
Astfel, în 2009, autorităţile din statele membre UE au transmis notificări către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) din România la 164 de medicamente pentru a fi exportate, de aproape două ori mai multe faţă de anul precedent, când au fost cereri pentru 83 de produse. În 2007 au existat solicitări pentru 43 de medicamente.
"Exportul paralel a crescut foarte mult anul trecut, fiind vizate în special medicamentele originale, pentru că au preţurile cele mai mari. Dintre ţările din regiune, România a avut în 2009 cele mai mari probleme cu exportul de medicamente, în condiţiile în care aici au fost cele mai mici preţuri din Europa şi un volumul de marfă ridicat", a declarat Corina Ciolan, directorul general al firmei de cercetare IMS Health România.
SCUMPIRI LA MEDICAMENTE
Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6,25%, după actualizarea preţurilor în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe 2010 pentru toate produsele existente în catalogul naţional. Acesta va fi de 4,25 lei/euro faţă de 4 lei/euro utilizat anul trecut.
Companiile străine de distribuţie nu sunt interesate de medicamente generice, care au preţuri mai mici, ci numai de produse originale sau inovative.
"Medicamente foarte scumpe nu sunt aduse în cantităţi foarte mari în România. Nu toate medicamentele din România au preţuri mai mici ca în UE, doar unele dintre ele. Preţul în România se calculează în funcţie de cele existente în 12 state membre, deci cel puţin într-un alt stat membru există un preţ mai mic decât în România. (...) Pe parcursul anului 2009 nu a fost semnalată lipsa vreunui medicament pe piaţa farmaceutică din România din acest motiv", a declarat Daniela Enache, departamentul de politici şi strategii din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului.