x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virgil Popescu: Prețurile nu vor crește foarte mult în 2022, dar sigur nu vor mai fi cele din 2020 sau 2019

Virgil Popescu: Prețurile nu vor crește foarte mult în 2022, dar sigur nu vor mai fi cele din 2020 sau 2019

24 Dec 2021   •   11:40
Virgil Popescu: Prețurile nu vor crește foarte mult în 2022, dar sigur nu vor mai fi cele din 2020 sau 2019
Sursa foto: Lucian Alecu

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat cum va evolua prețul energiei în 2022 și că decizia Guvernului de a compensa este valabilă doar până în luna martie.

„Exact până în luna martie, inclusiv, compensarea va funcționa. În cursul lunii ianuarie evaluăm cerințele pieței și vom vedea ce facem după martie. Dar până în martie inclusiv , compensarea la energie electrică și la gaze naturale va funcționa. Practic, toți românii  vor avea plafon la prețul energiei la 1 leu și la 370 de lei MW la gaze. Iar dacă se vor încadra în acel consum de 330 de kW pe lună pentu energie și 220 de metri cubi pe lună la gaze, vor primi un discount la energie de 291 de bani pentru energie și 33% din pretul gazului pentru gazele naturale.  Până în martie, pentru această iarnă nu vorbim de nicio altă creștere, indiferent cât se duc prețurile în piață, cu volatilitatea prețului”, a precizat ministrul Energiei. Ministrul Energiei susține că în 2022 nu vor crește prețurile de 3-4 ori peste prețul stabilit de lege, însă sigur nu vor mai fi prețurile din 2020 sau chiar din 2019.

„Dacă vedem piața spot, a zilei următoare, care in această iarnă este foarte volatilă, marcată de prețul gazului, putem spune ca vor fi mai mari prețurile. Dar ma uit si la prețurile care se vand la contractele pe anul viitor, pe un an - doi, și spun că NU se pune problema de creșteri la asemenea prețuri.

Dar este cert că nu ne vom mai întâlni cu prețurile din 2020, an de pandemie, de lockdown, cu prețuri foarte mici. Nici cu preturile din 2019”, a explicat Virgil Popescu la Realitatea TV

 

Despre o posibilă prelungire a compensărilor până la sfârșitul anului 2022, Virgil Popescu a spus că nu s-a evaluat încă și că se așteaptă prețul gazului, pentru că acesta va da si cel mai mare preț la energie.

„Mai vedem și în februarie. Abia a trecut o lună, să vedem că se calmează și pietele. Este în functie și de pretul gazului natural. Astazi, o veste buna, a scăzut cu 20% pe toata bursele europene. Să vedem cum evoluează. Pentru că prețul la gazul natural va da și prețul cel mai mare la energie electrică. Ne uităm foarte atent la tendintele din piata europeană, pentru că România este cuplată cu toate statele europene. Și vom evalua și vom lua cea mai bună decizie pentru români”, a precizat Virgil Popescu.

 

 

×
Subiecte în articol: virgil popescu energie electrică