x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Numărul companiilor care au intrat în faliment, în creștere

Numărul companiilor care au intrat în faliment, în creștere

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2023   •   07:40
Numărul companiilor care au intrat în faliment, în creștere

Numărul companiilor din România care au intrat în faliment a crescut cu 0,5% în T2 din 2023 faţă de trimestrul anterior, anunță Ziarul Financiar. În UE, numărul falimentelor a crescut cu 8,4%.

Numărul companiilor de pe piaţa locală care au intrat în faliment a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru din 2023 faţă de trimestrul anterior, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Cu această valoare, România se situează la mijlocul clasamentului european după evoluţia numărului falimentelor de la semestru la semestru, dar cu mult sub media europeană.

Aşadar, la nivelul Uniunii Europene, în al doilea trimestru al anului 2023, declaraţiile de faliment ajustate sezonier au crescut cu 8,4% comparativ cu primul trimestru din 2023, atingând cel mai ridicat nivel înregistrat în perioada care a început cu anul 2015. În al doilea trimestru al anului 2023, numărul declaraţiilor de faliment ale întreprinderilor din UE a crescut pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Numărul falimentelor de la trimestru la trimestru a crescut cel mai mult în Ungaria, cu aproape 41%, ţară urmată de Letonia şi Estonia, ambele cu creşteri de circa 25%. La polul opus au fost ţări precum Cipru, Croaţia şi Danemarca, cu scăderi ale numărului de falimente de 23,6%, 15,9% şi 14,3% în T2 faţă de T1.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate afectate, toate sectoarele economiilor din UE au înregistrat creşteri ale numărului de falimente în trimestrul al doilea din 2023 faţă de trimestrul precedent. Serviciile de cazare şi alimentaţie (plus 23,9%), transportul şi depozitarea (plus 15,2%) şi educaţie, sănătate şi activităţi sociale (plus 10,1%) au fost sectoarele cu cele mai mari creşteri ale numărului de falimente în T2 comparativ cu trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul IV din 2019, cel de dinaintea pandemiei, numărul declaraţiilor de faliment în trimestrul al doilea din 2023 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei. Cele mai mari creşteri ale numărului de falimente comparativ cu T4 din 2019 s-au înregistrat în servicii de cazare şi alimentaţie (plus 82,5%) şi transport şi depozitare (plus 56,7%).

În schimb, în al doilea trimestru al anului 2023 au existat doar două sectoare economice în care numărul declaraţiilor de faliment a fost mai mic decât în T4 din 2019: industria (-11,5%) şi construcţiile (-2,7% ).

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: firme faliment