x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Românii se împrumută pe bandă rulantă. Creditele de consum au ajuns la un volum istoric

Românii se împrumută pe bandă rulantă. Creditele de consum au ajuns la un volum istoric

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   10:30
Românii se împrumută pe bandă rulantă. Creditele de consum au ajuns la un volum istoric

Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei s-a accentuat vizibil în primul trimestru (T1) din 2024, luna martie aducând un volum istoric de circa 4,2 mld. lei al finanţărilor noi de acest tip, scrie Ziarul Financiar.

Practic, în fiecare zi băncile au dat cam un credit de consum pe fiecare sucursală. Având în vedere numărul total al sucursalelor băncilor comerciale din România, de circa 3.500, şi considerând un volum al creditului de consum de aproximativ 8.000 de euro (40.000 de lei), ar rezulta un volum al finanţărilor de circa 140 mil. lei pe zi, respectiv 4,2 mld. lei într-o lună, cât a fost nivelul din martie.

Saltul creditelor de consum a venit în contextul în care se observă şi o uşoară scădere a dobânzilor, în martie 2024 dobânda anuală efectivă pentru astfel de credite coborând spre 11%, faţă de 14% în T1/2023.

Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a adus recent în discuţie creşterea „vertiginoasă“, „foarte rapidă“ a creditelor de consum, lansând întrebarea dacă mai este loc de stimulare a creditelor de consum.

Privind retrospectiv, în martie 2023 împrumuturile de consum noi ale populaţiei erau de 2,5 ori mai mici, respectiv de 1,7 mld. lei, scumpirile şi dobânzile mari menţinând atunci la cote joase creditarea pentru consum.

(sursa: Mediafax)

×