x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce card de credit mi se potrivește

Ce card de credit mi se potrivește

de Daniela Ivan    |    02 Sep 2016   •   19:20
Ce card de credit mi se potrivește
Sursa foto: bizoo_n/Getty Images/iStockphoto

Cardul de credit este o soluție atunci când nu ți-au mai rămas bani suficienți până la salariu sau când vrei să faci o cheltuială mai consistentă și nu ești dispus să dai atâția bani deodată. În plus, dacă-l folosești “cu cap” poate să-ţi aducă și beneficii – cumpărături în rate fără dobândă, promoții la magazinele partenere, perioadă de grație de până la un an sau bani înapoi pe card.

Mai multe bănci au întocmit ghiduri pentru a-i ajuta pe clienți să aleagă cardurile de credit care li se potrivesc cel mai bine în funcție de nevoile pe care le au. Ideea e că nu există carduri bune sau mai puțin bune, ci doar carduri care ni se potrivesc în funcție de stilul de viață pe care-l avem. Totuși, un lucru e clar, aceste instrumente bancare sunt destinate cu precădere pentru plăți directe în magazine sau pe Internet. De aceea, este recomandat să nu se retragă bani de la bancomate pentru că dobânzile sunt foarte mari. Înainte de a apela la o bancă pentru a obține un card de cumpărături este bine să ne gândim la ce vrem să-l utilizăm și să studiem ofertele instituțiilor de credit.

 

Perioada de grație. Toate băncile oferă o perioadă de grație cuprinsă între 61 și 45 de zile în care te poți folosi de bani fără să plătești nicio dobândă în cazul în care, la sfârșitul perioadei, returnezi integral banii folosiți. Cea mai mare perioadă este acordată de Banca Românească ( 61 de zile), urmată de Piraeus (60 de zile) și CEC (59 de zile). Pe de altă parte, cea mai mică perioadă, respectiv 45 de zile, este oferită de Intesa Sanpaolo, ING și Credit Europe Bank. Ajutorul finaciar nu se aplică și retragerilor de la bancomate.

 

Rate cu dobândă zero. Majoritatea instituțiilor bancare au comercianți parteneri care oferă posibilitatea de a achita cumpărăturile în rate fixe, între două și 12, fără dobândă. Practic, tot ce vei plăti va fi contravaloarea bunurilor și nimic mai mult. Dacă te interesează această facilitate e bine să cauți banca cu cele mai multe magazine partenere. Cardul Avantaj de la Credit Europe Bank este primul care a introdus această facilitate în România și are acum cea mai extinsă rețea de magazine partenere, 9.500. Star Forte de la Banca Transilvania are 8.500 de magazine, iar Bonus Card de la Garanti Bank are 6.000 de comercianți parteneri.

 

Program de loialitate cash back. De fiecare dată când faci cumpărături - fie în România, fie în străinătate – primești înapoi pe card un mic procent din valoarea tranzacției. Practic, între 0,3% și 1% din valoarea cumpărăturilor se transformă în puncte, iar acestea în bani. În plus, sumele cheltuite la magazinele cu care băcile au parteneriate se transformă în puncte într-un  procent mult mai mari, de maxim 10%.

 

Promoții la magazine. Mulți comercianți oferă reduceri și de 25% pentru anumite produse dacă achiți cumpărăturile cu un card de credit de la o anumită bancă. Însă pot fi promoții și sub formă de premii prin tragere la sorti, bonusare la cumparaturi prin vauchere sau premii automate, fara tragere la sorţi.

 

Top 5 carduri recomandate

Banca         Produs        DAE cumpărături DAE numerar       Taxă emitere (lei) Taxa anuală (lei)

CEC  MasterCard 10,09%       16,26%       0        0

BT     Star Forte   19,68%       22,07%       0        25

ING   Credit Card 20,21%       27,29%       35      35

CetelemMaster Card      22,09%       31,90%       0        0

BancPost    21,74%       41,58%       0        30

 

Sursa: www.finzoom.ro

Oricine are venituri permanente din contracte de muncă pe perioadă nedeterminată sau din pensii este eligibil pentru aceste credite. Suma împrumutată poate varia între unul și cinci salarii lunare.

×