x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Criza economică. Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut

Criza economică. Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2023   •   18:15
Criza economică. Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut
Sursa foto: pixabay.com

Încrederea investitorilor în zona euro s-a redus în mai 2023 din cauza inflației și a temerilor legate de prețurile la energie, arată datele Sentix citate de Reuters.

Astfel că indicele Sentix s-a redus la -13,1 puncte în această lună, de la -8,7 puncte în aprilie, în timp ce analiștii se așteptau să crească la -8 puncte. 

Astfel că au scăzut speranțele privind redresarea economiei zonei euro, grav afectată de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei. 

Prețurile ridicate la energie, reducerea cheltuielilor de consum ale populației din cauza inflației și scumpirilor afectează redresarea, în pofida speranțelor din ultimele luni, alimentată de creșterea cererii din sectorul de servicii.

Însă sectorul industrial este afectat de costurile ridicate de producție, ceea ce a dus la închiderea multor fabrici. Astfel că producția industrială în Germania s-a redus cu 3,4% în martie 2023, față de luna anterioară. 

Inflația în zona  euro a crescut la 7% în aprilie, de la 6,9% în martie. Dar inflaţia de bază (core inflation),ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile la bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie.

Studiul Sentix a fost realizat în perioada 4-6 mai asupra a 1.276 de investitori. 


 

×