x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Fondul Proprietatea dezaprobă schimbarea conducerii Salrom

Fondul Proprietatea dezaprobă schimbarea conducerii Salrom

16 Sep 2021   •   18:00
Fondul Proprietatea dezaprobă schimbarea conducerii Salrom
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Franklin Templeton International Services, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea, își exprimă dezamăgirea față de schimbarea membrilor Consiliului de Administrație al Salrom, anunță un comunicat.

Mandatul noului consiliu va începe la 1 octombrie 2021. Stabilitatea și soliditatea companiilor de stat, precum și dezvoltarea viitoare a acestor companii sunt de o importanță capitală pentru economia românească, iar succesul lor este un rezultat direct al calității persoanelor numite în funcțiile cheie de supraveghere și conducere.

Fondul Proprietatea consideră că această decizie riscă să dăuneze companiei și pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă și evaluarea opțiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj. De fapt, persoanele numite acum de acționarul majoritar în consiliul de administrație al Salrom nu sunt altele decât cele care au deținut aceste funcții în 2020, un an în care profitul Salrom a scăzut de aproape șapte ori și în care veniturile din exploatare au scăzut cu 36%. Este o întrebare legitimă dacă acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zăcămintelor de grafit, o resursă vitală pentru tranziția energetică globală.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „De mulți ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarmă și a repetat adesea că transparența, continuitatea și profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economică a companiilor de stat românești. Vedem că aceste condiții nu sunt îndeplinite de noua compoziție a consiliului de administrație al Salrom. În opinia noastră, membrii consiliului care tocmai au fost schimbați aveau calitățile necesare pentru a dezvolta un program de investiții durabile pentru Salrom, îndeplineau criteriile de guvernanță corporativă pe care și le-a asumat statul român și ar fi putut asigura stabilitatea necesară pentru a atinge obiectivele listării companiei la bursă și dezvoltării acesteia. Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere și consiliile să fie selectate în conformitate cu principiile guvernanței corporative, luând în considerare profesionalismul și expertiza, și să fie evaluate pe baza rezultatelor obținute pentru companie și toate părțile interesate.”

Fondul Proprietatea continuă să sprijine actualul consiliu de administrație și conducerea Salrom, datorită bunei înțelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea măsurilor de eficientizare la nivelul companiei și inițierea de proiecte de investiții care sprijină creșterea pe termen lung a acesteia. Dacă sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investiții ar trebui să fie realizate de companie, deoarece înseamnă mai multe investiții în beneficiul tuturor părților interesate: angajați, comunități locale și acționari.

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a anunțat că ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a înlocuit toți membrii Consiliului de Administrație al companiei Salrom cu liberali, printre care și un condamnat penal: „Ordinul a fost semnat fix în seara zilei în care am plecat din minister”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea salrom