x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ajutoarele de stat, analizate în Parlament. Motivul pentru care ar putea fi respinse

Ajutoarele de stat, analizate în Parlament. Motivul pentru care ar putea fi respinse

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2023   •   14:45
Ajutoarele de stat, analizate în Parlament. Motivul pentru care ar putea fi respinse

Mai multe propuneri legislative pentru acordarea de ajutoare sociale așteaptă să intre în dezbatere parlamentară.

Acestea vizează mai multe categorii de persoane dar există o problemă majoră provocată de lipsa de resurse financiare. Astfel că majoritatea proiectelor nu sunt susținute de executiv.

Unul dintre proiecte îi vizează pe angajații din sectorul privat pentru ca și aceștia să beneficieze de tichete de vacanță în sumă de 1.450 de lei/an pentru 4,2 milioane de salariați. Impactul bugetar se ridică la 6 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor vrea să susțină reglementarea dar cu modificări astfel încât distribuirea acestora să fie la latitudinea angajatorului. 

O altă propunere privește creșterea indemnizației pentru mame. Cuantumul  ar fi de 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Cuantumul minim să nu fie mai mic de 60% din salariul minim brut, iar cel maxim să nu depășească 12.000 lei. Astfel că indemnizația minimă ar crește la 1800 de lei, de la 1500 de lei în prezent. 

Totodată, USR susține reducerea TVA la 5% pentru energie, respectiv electricitate și gaze naturale, însă este puțin probabil să fie adoptat. 

 

×
Subiecte în articol: ajutoare stat