x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajații au preferat stabilitatea și siguranța locului de muncă în 2020

Angajații au preferat stabilitatea și siguranța locului de muncă în 2020

16 Feb 2021   •   13:46
Angajații au preferat stabilitatea și siguranța locului de muncă în 2020

Angajații au fost mai puțin mobili anul trecut, preferând stabilitatea și siguranța locului de muncă, pe fondul restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Astfel, fluctuația de personal a scăzut la 17,2% în 2020, de la 23,1% în perioada anterioară, arată raportul HR Barometru, realizat de PwC România.

Din cei 17,2%, majoritatea, respectiv 13,2%, au plecat voluntar. Cea mai mare mobilitate a fost în sectorul de retail și FMGG, de 25,1%, iar cea mai mică în servicii financiare, de 8%.

"Pe fondul incertitudinii create de pandemie, piaţa forţei de muncă a cunoscut un uşor îngheţ anul trecut. Angajaţii au preferat stabilitatea şi siguranţa, iar angajatorii au recrutat mai puţin decât în anii anteriori sau chiar deloc. După o perioadă de expectativă, pe măsură ce munca de la distanţă s-a dovedit funcţională în multe sectoare, companiile au început să regândească relaţiile de muncă, având în prim plan flexibilitatea şi mobilitatea. Angajatorii au înţeles că schimbările din ultimul an nu sunt conjuncturale şi că trebuie să îşi adapteze modelele de business acestor tendinţe. Ne aflăm, deci, în pragul unui proces de transformare care va avea loc pe termen lung, iar faptul că multe companii au inclus în bugetele pentru 2021 creşteri salariale arată că, atât angajatorii, cât şi angajaţii, se obişnuiesc treptat cu noua normalitate", a spus Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.

Bugetul destinat salariilor va creşte cu 3,8% în 2021, comparativ cu anul trecut.

Totodată, 43% dintre companii vor menține lucrul la distanță pe termen lung, 52% analizează această perspectivă și 5% consideră că aceasta nu se potrivește activității pe care o desfășoară. Mai mult, 44% vor să alterneze munca la birou cu cea de acasă, 40% vor să organizeze cele două forme, 16% vor ca telemunca să fiie permanentă pentru unii salariați, pe baza opțiunii acestora, iar 2% o vor face obligatorie. 

Companiile şi-au redus bugetul pentru învăţare şi dezvoltare în medie cu 7% în 2020, comparativ cu perioada precedentă, cea mai mare scădere fiind în retail şi FMCG, de 27,5%. În acest an, sectorul retail/FMCG estimează o creştere de 23% a fondurilor alocate pentru învăţare şi dezvoltare, iar la nivelul pieţei este estimată o majorare de 27,5%.

Studiul a fost efectuat în perioada 27 ianuarie - 1 februarie 2021, pe baza informaţiilor a 56 de companii din IT&C, BPO Produse industriale, Energie (utilităţi /produse petroliere), Farmaceutic /Medical, Servicii financiare şi FMCG/Retail. 32% dintre acestea au între 101 - 500 angajaţi, 23% sub 100 angajaţi, 18% între 1.001 - 3.000 angajaţi, 18% peste 3.000 angajaţi şi 9% între 501 - 1.000 angajaţi.

 

×
Subiecte în articol: angajati pwc