x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajații care s-ar putea pensiona anticipat, fără penalizare. Cum se vor elimina inechitățile între femei și bărbați

Angajații care s-ar putea pensiona anticipat, fără penalizare. Cum se vor elimina inechitățile între femei și bărbați

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   12:30
Angajații care s-ar putea pensiona anticipat, fără penalizare. Cum se vor elimina inechitățile între femei și bărbați

Unii români ar putea să beneficieze de recuderea vârstei de pensionare fără a fi penalizați. Aceștia ar putea ieși astfel la pensie cu până la 3 ani mai devreme.

Propunerea apare în noua lege a pensiilor, care se află în acest moment în lucru la Ministerul Muncii. Sunt luate în calcul trei variante iar autoritățile vor să o implementeze o e cea agreată de Comisia Europeană. 

Eliminarea inechităților între femei și bărbați

Aceasta prevede o formulă de calcul bazată  atât pe vechime cât și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat (CAS), transformate în număr de puncte, transmit știrileprotv.ro.

Prin urmare, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va acumula un număr mai mare de puncte iar pensia va fi egală cu numărul total de puncte al fiecărui viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este acum de 71 de lei. 

De exemplu, un pensionar cu un punctaj de 100 de puncte, cumulate de-a lungul anilor de cotizare, va avea o pensie de 7.100 de lei. 

Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani. 

Punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, adică o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică (INS). 

În acest moment, o femeie și un bărbat care au lucrat 35 de ani în același birou și au avut aceeași funcție au pensii diferite întrucât punctajul bărbatului a fost împărțit la 35, iar al femeii la 25.  

Însă, dacă legea ar intra în vigoare, astfel de inechități ar urma să fie eliminate.  

Angajații care s-a putea pensiona mai devreme fără penalizare

Sunt luate în calcul modificări și în cazul femeilor care au născut și au crescut copii până la vârsta de 16 ani.  

Vârsta de pensionare s-ar reduce în cazul acestora cu 6 luni, în funcție de numărul copiilor. 

Astfel că o mamă cu un copil poate primi o reduce de 6 luni, cea cu doi copii un an, în timp ce femeile cu 6 copii primesc o reducere a vârstei de pensionare cu 3 ani. 

Pentru ieșirea la pensie se mențin însă aceleași criterii, adică îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.

×