x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești bune pentru români. Concediile, considerate vechime în muncă pentru stabilirea pensiei

Vești bune pentru români. Concediile, considerate vechime în muncă pentru stabilirea pensiei

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2023   •   10:30
Vești bune pentru români. Concediile, considerate vechime în muncă pentru stabilirea pensiei
Sursa foto: pixabay.com

Mai multe feluri de concedii se iau în calcul pentru stabilirea pensiei.

Chiar dacă unele dintre perioade sunt necontributive, acestea sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.

Prin urmare, sunt incluse la vechime în muncă mai multe tipuri de concedii, respectiv de odihnă, incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente ori boli profesionale, pentru nașterea, creșterea și îngrijrea copilului. 

Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele care, în ultimii doi ani anterior naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară, potrivit antena3CNN

Aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca "vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate", conform OUG nr. 111/2010.

Concedii considerate vechime în muncă

1. Concediu de odihnă

Salariații au dreptul la cel puțin 20 de zile lucrătoare libere, potrivit Codului muncii. Perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare. 

"Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă", se arată în Codul muncii. 

2. Concediu pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. 

"Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă", potrivit Legii. 346/2002.

3. Concediile pentru nașterea şi creșterea copiilor

Concediul de creștere a copilului, risc maternal, maternitate, acomodare, pentru îngrijirea copilului bolnav și paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie. 

La concediu de maternitate au dreptul angajatele însărcinate, înainte de a naște, și se acordă împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie, cel mult 126 de zile. Se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni.

4. Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Angajații au dreptul și la concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru acest tip de concediu dreptul la indemnizație lunară este de 85% din baza de calcul, determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară, potrivit avocatnet.ro. 

5. Concediu de îngrijitor

Concediul de îngrijitor este recunoscut ca vechime în muncă, conform Codului muncii.

 

×
Subiecte în articol: vechime munca pensie concedii