x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Condiția pentru pensionarea cu 5 ani mai devreme, fără penalizări

Condiția pentru pensionarea cu 5 ani mai devreme, fără penalizări

de Redacția Jurnalul    |    08 Ian 2024   •   15:45
Condiția pentru pensionarea cu 5 ani mai devreme, fără penalizări

Unii angajați se pot pensiona mai devreme cu 5 ani fără să suporte penalizări, explică ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Condiția este ca aceștia să fi contribuit la asigurările sociale timp de 40 de ani. Totodată, bărbații se pot retrage din activitate la 60 de ani, dacă îndeplinesc acest criteriu. 

"Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. 

Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii. 

În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. 

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

"Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv", a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. 

În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.

 

 

 

×
Subiecte în articol: pensionari pensie