x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cum ajunge un muncitor cu 35 de ani vechime să aibă o pensie de 2.000 de lei. Explicația şefului Casei de Pensii

Cum ajunge un muncitor cu 35 de ani vechime să aibă o pensie de 2.000 de lei. Explicația şefului Casei de Pensii

12 Mai 2022   •   11:06
Cum ajunge un muncitor cu 35 de ani vechime să aibă o pensie de 2.000 de lei. Explicația şefului Casei de Pensii
Sursa foto: pixabay.com

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, spune cum se calculează pensia, luând c a exemplu cazul unui lăcătuș care are o vechime de 35 de ani de muncă.

"Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități, 35 de ani. Toți am trecut printr-o carieră profesională, la început am avut salarii mai mici, de debutant, după aceea salariile cresc proporțional, în funcție de modul cum reușim să avansăm în carieră.

Se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor nu se iau în calcul ultimele venituri", a explică acesta, la antena3.ro.

Totodată, el afirmă că s-a majorat punctul de pensie de fiecare dată când au existat bani de la bugetul de stat. 

Șeful Casei de Pesii dă un termen până la care va fi finalizată baza de date pentru dosarele de pensie. 

"Suntem la Sectorul 4 şi în momentul de faţă ne apropiem la aproape 50% de dosare evaluate. La nivel naţional am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare", a spus Baciu. 

×
Subiecte în articol: pensie