x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Când vor fi virate pensiile în iunie 2024. Cine va primi mai mulți bani

Când vor fi virate pensiile în iunie 2024. Cine va primi mai mulți bani

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   11:15
Când vor fi virate pensiile în iunie 2024. Cine va primi mai mulți bani
Sursa foto: StefanRadosavljevic/Getty Images/iStockphoto

Pensiile vor fi virate în intervalul 1-15 iunie 2024. Totodată, din luna septembrie intră în vigoare Legea 360/2023 prin care se va aplica o nouă metodă de calcul. 

Pensiile au fost virate în primele 3 zile din această lună pentru a ajunge la beneficiari înaintea Sărbătorilor Pascale. 

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie, și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

Sstagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

2,5 milioane de români beneficiază de voucherele pentru alimente

Mulţi pensionari vor primi în iunie şi bani pe voucherele de alimente.

Circa 2,6 milioane de români, beneficiari ai cardurilor sociale pentru alimente, vor primi o nouă tranșă de 250 de lei. 

Printre românii care se află pe lista beneficiarilor sunt persoanele cu grad de handicap, cei care au venituri lunare mai mici sau egale cu 2000 de lei dar și pensionarii sistemului public de pensii. 

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

- persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;

- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Anul acesta, peste 2,5 milioane de români vor beneficia de cardurile pentru alimente. 

”Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice, instituții subordonate și respectiv sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene situația centralizată cu beneficiarii de carduri sociale pentru alimente: 

- 614.358 persoane, adulți și copii, încadrate în grad de handicap grav, accentuat și mediu

- 13.098 familii cu cel puțin 2 copii în întreținere;

- 3.130 familii monoparentale;

- 192.398 familii beneficiare de ajutor de incluziune;

- 1.714.246 de pensionari

- 528 de persoane fără adăpost.

"Din acest an, Guvernul României a decis majorarea la 2.000 de lei a nivelului maxim al veniturilor pentru care sunt acordate tichetele sociale. 

În următoarea perioadă, cele 2.537.758 de carduri active vor fi alimentate cu câte 250 de lei. Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. 

În anul 2024, aceste carduri vor fi alimentate de șase ori: în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie", spunea Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, cu ceva vreme în urmă. 

Data la care se virează pensiile în iunie 2024

Pensiile care intră pe card se virează în data de 12 iunie 2024, dar nu mai târziu de data de 13 aprilie, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Având în vedere că ziua de 12 iunie este miercuri și nu este zi de sărbătoare legală, nu se vor face decalări la plata pensiilor pe card.

Când ajung pensiile la oficiile poștale

Pensiile românilor care sunt acordate prin Poșta Română ar trebui să se achite în intervalul 1-15 iunie, la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: pensionari pensie