x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii De ce să lucrezi part-time

De ce să lucrezi part-time

de Daniela Ivan    |    24 Apr 2015   •   13:05
De ce să lucrezi part-time
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Experienta intr-un domeniu nou, programul flexibil, perspectiva de a obtine un job full time sau castigul suplimentar sunt avantajele principale ale unui job part time, spun specialiştii.

Joburile part time sunt o solutie buna atat pentru candidatii fara experienta, cat si pentru cei care au deja un job si doresc sa-si suplimenteze veniturile. „In perioada studiilor se pot castiga bani in acest fel, fara ca munca sa aiba un impact negativ asupra timpului necesar pentru invatat, iar tinerii absolventi pot capata experienta necesara lucrand part time.

Cei care au deja un job se pot califica intr-un domeniu nou, imbunatatindu-si astfel optiunile pe piata muncii. In general, ofertele de munca part time sunt mai flexibile in privinta programului care poate fi adaptat astfel incat sa corespunda atat nevoilor angajatorului, cat si ale angajatului”, spun reprezentanţii Myjob.ro.

Locurile de muncă cu program redus sunt în creştere de la an la an. „Numărul acestora s-a ridicat la 238.000 de persoane, în 2014, în creştere cu 12.000 faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele statistice mai spun că sub un sfert dintre persoanele care lucrau anul trecut cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore.

Domeniile cu cele mai multe oferte de munca part time sunt: Vanzari, Marketing/Cercetare de piata, Publicitate/PR, Consultanta si Serviciu Clienti, iar absolventii de facultate, studentii, absolventii de liceu si de colegiu au cele mai multe posibilitati de angajare, potrivit Myjob.ro,

Multe dintre companiile care angajeaza personal part time fac frecvent oferte candidatilor potriviti pentru a ocupa o pozitie full time. Un job part time poate fi un inceput pentru o cariera viitoare de succes, un mod de a patrunde intr-o companie serioasa si de a capata experienta necesara.

Pe Myjob.ro, orasele cu cele mai multe oferte de munca part time sunt: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu.

Locurile de muncă cu program redus sunt în creştere de la an la an. „Numărul acestora s-a ridicat la 238.000 de persoane, în 2014, în creştere cu 12.000 faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele statistice mai spun că sub un sfert dintre persoanele care lucrau anul trecut cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore.
Puţin peste un sfert dintre persoanele care lucrau anul trecut cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore, numărul acestora ridicându-se la 238.000 de persoane, în creştere cu 12.000 faţă de 2013, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) transmis, joi, AGERPRES.'Această categorie de persoane (subocupate - n.r.) a reprezentat 2,6% din populaţia activă, 2,8% din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,7%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial', se precizează în comunicatul INS.

La nivelul UE 28, 4,1% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2014. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Cipru (7,8%), Spania (6,9%) şi Irlanda (5,9%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7%), Bulgaria şi Estonia (ambele cu 1%).

Potrivit datelor INS, anul trecut, dintre persoanele subocupate majoritatea erau bărbaţi (157.000) şi din mediul rural (194.000).

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,061 milioane de persoane), 380.000 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, adică persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul sau persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul. Numărul acestora este în scădere cu 26.000 faţă de anul 2013.

Dintre aceştia, potrivit INS, 376.000 erau disponibili să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. 'În anul 2014, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 4,1%. La nivelul UE 28, raportul procentual dintre persoanele disponibile să lucreze care nu căutau un loc de muncă şi populaţia activă a fost de 3,9%, între statele membre valoarea indicatorului variind între 0,6% în Lituania şi 13,2% în Italia', se precizează în comunicatul INS.

Doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. La nivelul UE 28, această categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9% din populaţia activă.

Experienta intr-un domeniu nou, programul flexibil, perspectiva de a obtine un job full time sau castigul suplimentar sunt avantajele principale ale unui job part time
Joburile part time sunt o solutie buna atat pentru candidatii fara experienta, cat si pentru cei care au deja un job si doresc sa-si suplimenteze veniturile.
In perioada studiilor se pot castiga bani in acest fel, fara ca munca sa aiba un impact negativ asupra timpului necesar pentru invatat, iar tinerii absolventi pot capata experienta necesara lucrand part time.
Cei care au deja un job se pot califica intr-un domeniu nou, imbunatatindu-si astfel optiunile pe piata muncii. In general, ofertele de munca part time sunt mai flexibile in privinta programului care poate fi adaptat astfel incat sa corespunda atat nevoilor angajatorului, cat si ale angajatului.Multe dintre companiile care angajeaza personal part time fac frecvent oferte candidatilor potriviti pentru a ocupa o pozitie full time. Un job part time poate fi un inceput pentru o cariera viitoare de succes, un mod de a patrunde intr-o companie serioasa si de a capata experienta necesara.

Pe Myjob.ro, domeniile cu cele mai multe oferte de munca part time sunt: Vanzari, Marketing/Cercetare de piata, Publicitate/PR, Consultanta si Serviciu Clienti, iar absolventii de facultate, studentii, absolventii de liceu si de colegiu au cele mai multe posibilitati de angajare.
Orasele cu cele mai multe oferte de munca part time sunt: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu.
 

×
Subiecte în articol: part-time