x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Diferențe MARI la creșterile de pensii. Femeile, dezavantajate față de bărbați

Diferențe MARI la creșterile de pensii. Femeile, dezavantajate față de bărbați

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   10:30
Diferențe MARI la creșterile de pensii. Femeile, dezavantajate față de bărbați

Pensiile se vor majora cu până la 30% dar această creștere nu este egală pentru femei și bărbați.

Unele pensii vor spori și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației. Însă veste proastă este că femeile vor primi mai puțini bani decât bărbați. 

"Calculele sunt corecte, plecând de la faptul că nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul. Sunt ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte.

Dar pornind de la principiul că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual.

Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu 30%, altele nu ar trebui să crească, aritmetic vorbind.

În plus, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege, pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu de calcul, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.

Având în vedere că se va lua în calcul un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, diferenţa de 20% reprezintă procentul de majorare de 30% faţă de 25%.

Vârsta ieşirii la pensie a crescut treptat, la fel ca şi stagiul de cotizare. La stagiul de cotizare, la trei luni se mai adăuga o lună şi, astfel, se majora stagiul complet de cotizare", a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, la Antena 3 CNN.

Potrivit noii formule de calcul, bărbaţii vor fi mai avantajați la creşterea pensiei, având un stagiu de cotizare mai mare. Ei vor beneficia de o creștere maximă a pensiei cu 30%, în timp ce la femei, creșterea maximă va fi de 11%-12%.

"Femeile vor avea o creșterea maximă va fi de 11%, pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani. 

S-a plecat de la 25 de ani şi s-a ajuns acum la 32 de ani şi patru luni, deci nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor", a explicat aceasta. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: femei barbati calcul pensii pensii inechitati