x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Guvernul pregătește majorarea salariilor din educație. Cu cât vor crește veniturile profesorilor în 2023

Guvernul pregătește majorarea salariilor din educație. Cu cât vor crește veniturile profesorilor în 2023

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   15:00
Guvernul pregătește majorarea salariilor din educație. Cu cât vor crește veniturile profesorilor în 2023

Salariile învățătorilor și profesorilor vor crește între 3%-8,5% pentru luna ianuarie 2023, și cu 10% cel al personalului nedidactic, potrivit unor surse edupedu.ro.

Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la sfârșitul anului trecut creșteri de până la 24% în 2023 pentru personalul din școli. 

Un protest de amploare al sindicatelor din educație a avut loc pe 1 februarie.

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.”, arată sindicatele, potrivit edupedu.ro. 

HG privind majorarea costului standard per elev pe anul 2023 prevede că salariile din educație vor crește, în medie, cu 7%. Totodată, costul standard pentru coeficientul 1 (cheltuieli cu salariile, indemnizații, sporuri) va fi de 6.834 de lei iar cele pentru bunuri și servicii de 570 de lei. 

 

 

×
Subiecte în articol: salarii profesori educatie