x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ministerul Muncii: Consultanţă gratuită pentru lucrătorii români din Germania

Ministerul Muncii: Consultanţă gratuită pentru lucrătorii români din Germania

28 Mai 2019   •   16:57
Ministerul Muncii: Consultanţă gratuită pentru lucrătorii români din Germania

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Blocul Naţional Sindical au semnat marţi un acord de colaborare în vederea informării şi consilierii cetăţenilor români care lucrează sau îşi doresc să lucreze, în prima fază, în Germania. Serviciile de consultanţă sunt gratuite şi pot fi consultate prin Internet sau telefonic.

În acest sens, la Bucureşti va fi deschis un centru al BNS de consiliere şi informare pentru cetăţenii români, care se va afla în contact permanent cu centre similare din Germania.

"BNS va informa Ministerul Muncii referitor la cazurile concrete identificate în practică, adică dacă şi ce fel de probleme întâmpină cetăţenii români, iar Ministerul va furniza informaţiile necesare soluţionării acestora. Centrul din România va fi interconectat cu alte 8 centre regionale de consultanţă care există deja pe teritoriul statului german. Centre similare vor fi ulterior înfiinţate în cadrul aceluiaşi proiect în Polonia, Croaţia, Ungaria şi Slovenia", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Agerpres. 

Acesta a explicat că scopul iniţiativei este rezolvarea cât mai rapidă a problemelor muncitorilor români din Germania. În context, şeful de la Muncă a subliniat că autorităţile susţin iniţiativa BNS de creare a unei reţele de centre de sprijin, atât pentru lucrătorii români din Germania, cât şi pentru cei care sunt interesaţi să revină în ţară. 

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a arătat că proiectul a putut fi realizat datorită interesului cu care autorităţile germane au înţeles să trateze problema lucrătorilor migranţi. 

"Ţin să subliniez că acest proiect-pilot se întâmplă înainte de toate datorită interesului cu care autorităţile germane au înţeles să trateze problema lucrătorilor migranţi. Experienţa germană ne-a ajutat să construim un model, un concept, o să vedeţi o analiză în care o să identificaţi 28 de cazuistici de probleme cu care se confruntă lucrătorii români aflaţi la muncă pe teritoriul în Germania. Plecând de acolo, am identificat în România instituţiile publice interesate sau care au în atribuţiile lor rezolvarea acestor probleme", a afirmat Dumitru Costin. 

×