x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Modificări la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024. Sunt vizați 7 milioane de români

Modificări la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024. Sunt vizați 7 milioane de români

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   13:45
Modificări la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024. Sunt vizați 7 milioane de români

Noi schimbări îi vizează pe românii care cotizează la Pilonul II de pensii. Acestea vor aplicate de la 1 ianuarie 2024. 

Schimbări pentru românii care cotizează la Pilonul II de pensii. Sunt vizaţi 7 milioane de oameni, de la 1 ianuarie 2024
Sunt schimbări importante pentru şapte milioane de români care au cotizat la pilonul II de pensii. 

Astfel că statul va vira cu 8 lei mai mulți bani pentru pensiile din Pilonul II, crescând astfel contribuția de la 3,37% la 4,75%. 

Totodată, autoritățile vor să anuleze comisioanele percepute de administratorii de pensii private pentru banii viraţi de stat. 

O nouă lege prevede că statul va mai impozita doar câștigul, nu și banii depuşi de români la Pilonul II. Acest lucru ar aduce mai mulți bani în buzunarul pensionarilor de la Pilonul 2, care au avut un salariul de minim 3000 de lei, în perioada de activitate, peste 4000 de lei. 

Pierderea pentru stat este considerabilă. Spre exemplu, dacă un român are salariul minim de 3.300 de lei, în prezent, va încasa lunar 29 de lei în plus la Pilonul II.  De la 1 ianuarie 2024, suma creşte la 36 de lei. 

Problema impozitării pensiilor private ar putea să fie tranșată înainte de finalul acestui an, administratorii fondurilor de pensii cerând modificarea prin OUG a Codului Fiscal.

Circa 7 milioane de persoane cotizează la Pilonul II de pensii. 

Beneficiarii pensiilor private

Circa 23.000 de români au încasat pensie privată anul trecut, în valoare totală de 407 milioane lei, arată Raportul privind evoluţia pensiilor private în anul 2022, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Din valoarea totală a plăţilor efectuate, 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului şi 1% ca urmare a invalidităţii.

În anul 2022, ca şi modalitate de plată a activului personal net, 67% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate.

Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 224 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de circa 133 milioane lei.

Din 8 milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ 4 milioane virează activ în fiecare lună 20% din contribuţii, în companii listate, potrivit antena3CNN

×
Subiecte în articol: pilon II pensii pensionari