x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Munca la români: ca pe plantaţie, dar fără rezultate

Munca la români: ca pe plantaţie, dar fără rezultate

de Paul Barbu    |    10 Mar 2016   •   12:58
Munca la români: ca pe plantaţie, dar fără rezultate
Sursa foto: Paul/Getty Images/F1online RF

Şase din zece români au obiceiul să îşi mai adauge la săptămâna de lucru încă cel puţin o zi de muncă suplimentară. Şi dacă la capitolul timp petrecut între hârtii şi telefoane îi batem pe germani sau alte popoare, nu acelaşi lucru se poate spune să când vorbim de eficienţa noastră pe „plantaţia” multinaţionalei.

Aproape 70% dintre executanţii români şi alţi 86% dintre cei cu funcţie de conducere lucrează peste program, între una şi 20 de ore. Şi dacă 43% dintre angajaţi ajung să petreacă până la 5 ore în plus la firmă, doar 2% spun că au ajuns să lucreze şi peste 20 de ore, potrivit unui studiu realizat de EY România. România mai are şi unul din şapte manageri care merge pe principiul „căsătorit cu slujba” pentru că petrece la serviciu șapte zile din șapte. Dar oricât de harnici am părea dupa aceste statistici, Eurostat vine şi ne dărâmă toate miturile despre hărnicia românească. Asta pentru că, productivitatea muncii la noi este de şase ori mai mică decât media europeană, de 7,5 ori mai mică decât cea a germanilor şi de opt ori decât a olandezilor. „Este trist că la productivitate suntem la coada clasamentului, iar la orele suplimentare suntem în frunte. Dar businessul se va modifica în anii următori. În maxim 10 ani nu vom mai avea normă”, a declarat Oana Datki SEE Managing Partner, Consulteam and TACK Intl.

Munca ne face probleme acasă

În ultimii trei ani gestionarea programului vieții profesionale a devenit mai dificilă. Aşa se face că 51% dintre angajaţi cred că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viața personală şi cea profesională. La acest capitol suntem pe aceeaşi linie cu germanii şi japonezii. Astfel că, 49% dintre germani şi 44% dintre japonezi cred că se produce un mare dezechilibru între viaţa personală şi cea profesională. Dintre cei care au copii, 56% au resimţit într-o măsură mai mare dificultatea gestionării echilibrului între viaţa personală şi cea profesională în ultimii trei ani.

Banii stau în calea fericirii

"Nivelul salariului m-a împiedicat să îmi intemeiez o familie sau să îmi iau o casă" este scuza pe care o înaintează angajaţii români atunci când vine vorba de nevoile de pe plan personal - spune Irina Stoian, HR Director Cetelem IFN. Aproape jumătate dintre respondenţii angajaţi în muncă au renunţat la activităţile de relaxare din motive financiare în ultimii trei ani, în timp ce 28% au amânat achiziţionarea sau închirierea unei locuinţe personale, iar 14% au amânat decizia de a avea primul copil din aceleaşi motive.

Factorii cei mai importanți pentru asigurarea unui echilibru între viața privată şi cea profesională sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fără restricții zilele de concediu de odihnă (54%).

Munca în multinaţională are nevoie de compromisuri în România, iar de cele mai multe ori renunţăm la viaţa personală

×