x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești proaste pentru angajați. Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024

Vești proaste pentru angajați. Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2024   •   13:30
Vești proaste pentru angajați. Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024

Creșterea salariului minim pe economie trebuia să aibă loc de la 1 iulie 2024 dar acest lucru nu se va întâmpla.

Guvernul nu a primit avizele necesare pentru adoptare, iar proiectul nu mai este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. Sunt însă discuţii privind scutirea de taxe pentru salariul minim

Lipsește astfel testul IMM pentru adoptarea hotărârii, fără de care actul nu poate intra în procedură legislativă și nu poate fi avizat de celelalte ministere. 

Guvernul trebuie să aștepte ca Ministerul Economiei să termine testul IMM, un sondaj pe care statul îl face în rândul firmelor, pentru a vedea care va fi impactul creșterii salariului minim. 

În prezent, salariul minim pe economie brut este 3.300 lei, ceea ce înseamnă un venit net de 2.080 lei. 

Sunt două variante pe masă: atât premierul, cât și patronate le-au cerut să fie scutiți de taxe - 300 lei din salariul minim. Această scutire ar oferi angajaților un salariu net de 2.352 lei.  În prezent, scutirea de taxe este de 200 lei și expiră la finalul lunii iunie. 

Vor rămâne scutite de taxe firmele până la finalul acestui an, iar de anul viitor trebuie să intre în vigoare o nouă reformă fiscală prin care statul să crească încasările la bugetul de stat. 

PNL și PSD s-au certat pe o diferență de 45 lei. Liberalii au cerut ca statul să suporte mai mult, să scutească de taxe 300 lei, în timp ce social-democrațili au cerut ca mai întâi să vadă cifrele.

În urma acestei negocieri, angajații cu cel mai mic salariu reușesc să câștige 45 lei în plus. Ceea ce înseamnă 1,5 lei pe zi.

Creșterea salariului minim pe economie ar urma să producă efecte, pentru că de salariul minim pe economie sunt legate și indemnizațiile persoanelor cu handicap dar și punctul de amendă, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: salarii angajati salariul minim