x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești proaste pentru pensionari. Seniorii care nu vor mai avea voie să muncească

Vești proaste pentru pensionari. Seniorii care nu vor mai avea voie să muncească

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2023   •   13:00
Vești proaste pentru pensionari. Seniorii care nu vor mai avea voie să muncească

Unii pensionari nu vor mai putea să lucreze, la cerere, după retragerea din activitate.

Categoria de români care nu va mai putea lucra după ce iese la pensie, ca până acum

Noua lege a învățământului superior, care este în vigoare de la începutul lunii, ar urma să fie modificată, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Profesorii universitari nu vor mai putea să-și continue activitatea după împlinirea vârstei legale de pensionare. 

Proiectul de act normativ privește eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior 199/2023, care permite "persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea `fără limită de vârstă`".

Este propusă astfel eliminarea posibilității ca senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare și confesionale să poată decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă.

Inițiatorii măsurii explică faptul că "această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. 

O astfel de reglementare va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac".

Legislația actuală stabilește că decizia continuării activității se ia în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare a cadrului didactic sau de cercetare, potrivit avocatnet.ro.

 

×