x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Se întrevede o relaxare a luptei unora dintre băncile centrale est-europene cu inflaţia

Se întrevede o relaxare a luptei unora dintre băncile centrale est-europene cu inflaţia

16 Mai 2022   •   10:20
Se întrevede o relaxare a luptei unora dintre băncile centrale est-europene cu inflaţia

În Cehia, preşedintele ţării l-a desemnat în poziţia de guvernator al băncii centrale pe Ales Michl, un opozant vocal al înăspririi agresive a politicii monetare. În Ungaria, vice­guvernatorul băncii centrale anunţă că scumpirea creditului va trece de la o fază agresivă la una graduală. În Polonia, banca centrală a majorat dobânzile sub aşteptări la începutul acestei luni. În tot acest context, preşedintele băncii centrale americane anunţă că îmblânzirea inflaţiei va produce „o oarecare durere“.

În Cehia, desemnarea lui Ales Michl ar putea marca o schimbare majoră a politicii monetare a băncii centrale a ţării, notează Intellinews.

Aceasta, împreună cu banca centrală a Ungariei, a fost prima din UE care a început să majoreze dobânzile anul trecut. Săptămâna trecută, aceasta a operat o nouă majorare, până la cel mai ridicat nivel din 1999, cu 0,75%, la 5,75%. În cadrul şedinţei, Michl a fost unul din cei doi membri ai consiliului băncii care au argumentat pentru menţinerea dobânzilor stabile, potrivit Bloomberg.

Cei doi au susţinut că inflaţia este acum exacerbată de război şi că aducerea sub control a creşterii preţurilor prin intermediul dobân­zilor va fi imposibilă.

Potrivit analiştilor, desemnarea lui Michl ar putea însemna că la următoarea şedinţă din iunie consiliul băncii va profita de ocazie pentru a majora dobânzile înainte ca acesta să-şi preia mandatul şi să pună punct ciclului de scumpire a creditului, scrie Intellinews.

Michl va fi guvernator pentru următorii şase ani. „Mă aştept ca inflaţia să se menţină la niveluri record de aproximativ 15%. Princi­palul meu obiectiv este să o readuc la 2%. Cred că acest lucru se va întâmpla în doi ani“, a declarat Michl.

Din Ungaria, viceguvernatorul băncii centrale Barnabas Virag a declarat că deşi înăsprirea politicii monetare va continua, procesul va trece de la o fază „agresivă“ la una „graduală“, notează Hungary Today.

Virag a previzionat o luptă „prelungită“ cu inflaţia, arătând că aceasta ar putea atinge un vârf în trimestrul trei. Inflaţia medie anuală s-ar putea situa la aproximativ „9-10%“ în acest an, în opinia sa.

Polonia a majorat dobânzile sub aşteptări la începutul acestei luni deşi inflaţia a accelerat la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, semn că strategii ţării s-ar putea apropia de sfârşitul campaniei lor agresive de înăsprire a politicii monetare, potrivit Bloomberg.

Banca centrală a ţării a urcat dobânda cu 75 de puncte bază la 5,25%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008, comparativ cu o majorare de 100 de puncte în luna anterioară. Campania agresivă de scumpire a creditului nu a reuşit până acum să încetinească creşterea inflaţiei, dar începe să pună presiune pe unii consumatori.

Oficialii polonezi pun creşterea dramatică a inflaţiei pe seama războiului din Ucraina, însă analiştii arată că acesta este doar unul din factori, conform Notes From Poland. Alte motive sunt impactul susţinerii fiscale generoase pentru companii în pandemie, redresarea post-pandemie şi blocarea lanţurilor de aprovizionare, cât şi penuria de muncitori de pe piaţa poloneză a muncii.

Din SUA, preşedintele Fed Jay Powell a avertizat recent că aducerea inflaţiei la ţinta de 2% a băncii va provoca „oarecare durere“, adăugând că eforturile de combatere a creşterii preţurilor fără a provoca o recesiune ar putea depinde de factori pe care nu-i poate controla, relatează Financial Times. Fed-ul se pregăteşte pentru ceea ce ar putea fi una dintre cele mai agresive campanii de înăsprire a politicii monetare din ultimii ani.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bănci