x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Cu câte lacrimi se spală albiturile cu care se primenesc bucureştenii?

Acum 100 de ani. Cu câte lacrimi se spală albiturile cu care se primenesc bucureştenii?

11 Ian 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Cu câte lacrimi se spală albiturile cu care se primenesc bucureştenii?

Nu stiu care o fi starea celor din pro­vincie, dar o cunosc pe aceea a lu­cra­toarelor de la spa­la­to­riile din Bucu­resti. Pot spune, fara teama de pa­cat, ca pe langa apa, sapun, scro­­beala, bo­rax, sper­man­tet si alte soiuri de ames­tecuri chimice, in al­bi­turile care ne primenesc asa frumos, mansete si gulere care lucesc, toate lengiurile care contribuie la sanatatea corpului, se mai pune si altceva, care nu se vede, care porneste din suflet trudit – se mai pune si lacrimi. Da, lucratoarele de la spalatoriile si calcatoriile chimice sau de lux muncesc din greu, mai ales in prezilele de sarbatori. Nu-i vorba deci de spalatoresele traditionale, a doi lei pe zi plus mancarea si rachiul inainte de masa, ci e vorba de un neam de proletare pe care le-a nascocit tot civilizatia de azi. Am cercetat viata lor, pe cat am putut, in ateliere, ca client al acestor ateliere. In majoritate, fetele sunt minore si lucreaza foarte multe ore, mai cu seama inainte de sarbatori. Zilele acestea, in toiul sarbatorilor care se tin lant, ele lucreaza de la ceasurile 7 dimineata si pana la 10 si chiar 11 noaptea. N-ar fi inca nimic acest surmenaj fizic al bietelor fete, daca raul n-ar fi sporit prin lipsa de aer, prin caldura ce dogoreste din masinile de calcat, prin aburul ce iese din rufele care se calca. Un alt neajuns il aduc masinile puse in miscare prin motoare cu gaz si care raspandesc un miros foarte vatamator sanatatii. Multe din aceste ateliere n-au camere separate pentru strangerea rufelor murdare de la clienti, cu toate ca in legea sanitara e cuprinsa si aceasta prevedere in legatura cu sanatatea publica. Lipsa de ventilatoare pentru primenirea aerului este inca un mare neajuns al acestor ateliere. E usor de inteles cat de vatamatoare e mixtura aceea de gaz, caldura, umezeala, mirosuri de substante chimice, mai ales cand lucrezi cu foarte mici intreruperi 16 sau 18 ore pe zi.
Dar aceste constatari le-a facut si publicul insusi. Intr-adevar, iata ce scrie intre altele un abonat al nostru: "Am incredere in bunavointa dv. care ati luptat si luptati pentru binele meseriasilor si sper ca veti vizita cateva din aceste ateliere ca sa va convingeti personal de neajunsurile si de lipsa de igiena care domneste prin atelierele de spalatorie. Cei in drept ar trebui sa ia masuri serioase pentru un control mai riguros si, in acelasi timp, sa impuna ca aceste ateliere sa fie inzestrate, fara zabava, cu ventilatoare, mai ales acum, in timpul iernii, cand se lucreaza cu usile inchise". Are foarte mare dreptate abonatul nostru. Credem si noi ca organele sanitare si ministerul respectiv ar trebui sa ia masurile impuse de imprejurari ca raul existent sa fie mai din vreme curmat. (L.I.)

Ultima ora
Naruirea unei biserici vechi de 11 vea­curi. Roma – O telegrama din Ge­nova anunta ca biserica San Stefano, care dateaza din veacul al IX-lea, si in care a fost botezat Cristofor Columb, s-a naruit azi la amiaza. (...)
Sinuciderea unui editor de scrieri senzationale. – Berlin.
Librarul Eichler, editorul povestirilor de aventuri ale lui Nick Carter (Sherlock Holmes al Americii) si Bu­ffalo Bill s-a sinucis, de disperare ca s-a ruinat materiali­ceste, in urma campaniei duse in Germania contra acestor publicatiuni cu caracter sen­zational.

Daisy et Jak
Capitala se intreaba cine sunt d-nii Daisy et Jak?
Imbracati dupa ultimul jurnal de moda, de o inteligenta rara si o nervozitate extrema, ei sunt originari din Africa. D-nii Daisy et Jak sunt niste cimpanzei pe care numai viul grai ii deosebeste de om.
Cu incepere de sambata, 14 ia­nuarie, la matinal si seara, celebrii artisti mondiali vor putea fi admirati la Circul Sidoli.

×