x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Insula Ada Kaleh, anexată de Austro-Ungaria

Acum 100 de ani. Insula Ada Kaleh, anexată de Austro-Ungaria

de Magda Cristina Ursache    |    09 Mai 2013   •   00:14
Acum 100 de ani. Insula Ada Kaleh, anexată de Austro-Ungaria

Din Orşova se telegrafiază: Insula Ada-Kaleh, dintre Orşova şi Turnu Severin, a fost anexată în numele guvernului ungur, de prefectul Caraş-Severinului, dr. Medva Zoltan, şi luată imediat în posesie. Asupra amănuntelor anexării se anunţă următoarele: Luni, 27 aprilie, au venit în insulă prefectul Medva, însoţit de subprefect şi procuror, un ofiţer de jandarmerie şi un jandarm. Ducîndu-se la locuinţa comandantului insulei, a fost primit de Şerif Bey. Prefectul a citit decretul guvernului ungar şi l-a tălmnăcit pe înţelesul şerifului. Pe urmă, a ţinut funcţionarilor o cuvântare, spunând că insula va fi încorporată la comitatul Caraş Severin. În acelaşi timp a făgăduit că autorităţile vor respecta întru toate drepturile indigenilor.

Reacţia indigenilor de pe insulă
S-a încheiat apoi un protocol care a fost semnat de cei prezenţi, afară de guvernatorul turc, care a declarat că nu recunoaşte anexiunea şi protestează contra ei, deoarece guvernul turcesc nu i-a dat nici o instrucţiune în această privinţă. A mai adăugat că va comunica cele întâmplate autorităţilor sale superioare. Prefectul a ripostat că nu poate asculta protestul guvernatorului şi l-a invitat să rămână la postul său, până va primi instrucţiunile necesare. Imediat a dat apoi ordine să vină un pluton de jandarmi unguri. Cu aceasta anexarea s-a isprăvit şi comisiunea s-a întors din nou la Orşova.

Şerif Bey a plecat
Guvernatorul a anunţat guvernul de la Constantinopol şi în seara de 30 aprilie a plecat, fără să se ştie unde. Se afirmă că Poarta va protesta, cu toată energia, contra anexiunii.

Ce scrie Peter Lloyd
În legătură cu anexarea Insulei Ada Kaleh, ziarul Peter Lloyd scrie: “Insula a fost ocupată de Austro-Ungaria la 1878 şi de atunci aparţinea de fapt Ungariei; în consecinţă, o stare care de fapt exista de multă vreme, acum există şi de drept. Motivul actualei anexiuni e că Poarta a declar că va lăsa aliaţilor toate teritoriile din vestul liniei Enos-Midia. Insula Ada Kaleh încă e la vest, şi atunci Austro-Ungaria n-ar fi fost bucuroasă să fie dată Serbiei.

Consecinţă a congresului de la Berlin
Asupra anexării Insulei Ada Kaleh, de către Austria, aflăm următoarele: Congresul de la Berlin din 1878 uitase de această insulă, aşa că soarta ei era nedecisă. Nominal, ea a rămas turcască, dar nefiind în legătură cu restul imperiului. Austria a ocupat-o cu o garnizoană de 28 de soldaţi. Acum Turcia încheind pacea cu aliaţii, cu condiţia cedării întregului teritoriu la vestul liniei Enos-Midia, însemna să cedeze şi insula Ada Kaleh, care nominal este turcească. Exista deci posibilitatea pe baza tratatului de pace . Pentru a preveni aceasta, guvernul austriac a confiscat-o pentru Ungaria, unde lucrul probabil va face impresie bună, fiind un act internaţional făcut de autorităţile ungureşti, ceea ce măguleşte idealul independenţei ungureşti.
Din “Dimineaţa”, 9 mai 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani