x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. O descoperire românească

Acum 100 de ani. O descoperire românească

de Magda Cristina Ursache    |    16 Apr 2013   •   00:49
Acum 100 de ani. O descoperire românească

Ziarele din Germania anunţă că compatriotul nostru, inginerul I.M. Scmierer, fost elev al liceului din Galaţi, a îmbogăţit ştiinţa cu o descoperire de mare importanţă, menită să revoluţioneze telegrafia şi fotografia. D. Schmierer a reuşit să perfecţioneze fotografia la distanţă într-atâta încât să se poată vedea direct de la distanţă prin firul telegrafic. D. Schmierer a început lucrările sale ştiinţifice în dorinţa de a perfecţiona fotografia la distanţă, pentru a se putea aplica chiar în practică, lucru care i-a reuşit de minune. Până acum, pentru a putea transmite o imagine, trebuia făcută întâi o fotografie a obiectului, căci numai fotografiile se puteau transmite. După noul sistem Schmierer, camera fotografică şi aparatul de expediţie sunt întrunite într-un singur aparat şi face astfel ca razele ce pornesc de la obiect să influenţeze direct asupra aparatului de expediţie, aşa că imaginea se poate transmite fără preparaţie anterioară. Imaginea care apare în aparatul de recepţie seamănă cu o zincografie. Sistemul este extrem de simplu şi se bazează pe nişte principii ştiinţifice pe care specialiştii le numesc cu adevărat geniale şi a căror descriere este prea grea pentru marele public, aşa că n-o mai reproducem aici.

La ce serveşte noua descoperire?

Întrebuinţarea practică a noului sistem va fi foarte mare. Poliţia se va putea servi de el în urmărirea criminalilor, căci circulările de urmărire cu fotografie expediate telegrafic ar atinge frontierele cu mult mai repede decât criminalul, chiar dacă acesta ar întrebuinţa cele mai repezi mijloace de transport. Având în vedere ieftinătatea procedeelor, ziarele ilustrate vor putea publica mult mai repede fotografii ale evenimentelor la ordinea zilei. În Germania s-a înfiinaţat un consorţiu pentru a pune în practică noua descoperire.

Accident de tramvai

Încă un accident provocat de un tramvai al societăţii brătieniste s-a întâmplat ieri după amiază, pe cheiul Dâmboviţei, în dreptul halei Bibescu-Vodă. Vagonul cu No. 19, venind cu viteză dinspre Mitropolie, a răsturnat un furgon al regimentului 10 de artilerie, plin cu fân. Din fericire, nu s-a întâmplat nici un accident de persoane. Pasagerii au trecut printr-o spaimă grozavă.

Crima din pădurea Buftea

O mamă şi-a îngropat de viu un copil al ei de curând născut. – D. Eugen Călinescu, şeful Siguranţei, a fost înştiinţat ieri dimineaţă că o crimă monstruoasă s-a săvârşit în pădurea de lângă comuna Buftea. O doamnă, Sabina Verzeanu, din strada Carol Davila No. 5, s-a prezentat la Siguranţa Poliţiei Capitalei şi a făcut o reclamaţie contra servitoarei sale, Maria Petre, acuzând-o că şi-a omorât copilul pe care îl născuse de curând. Servitoarea a fost arestată şi la Siguranţă a făcut mărturisiri complete.

Cum a fost săvârşită cumplita pruncucidere

Iată amănunte asupra acestei monstruoase crime: Maria Petre se afla în serviciul dnei Verzeanu de mai mult timă. Acum o lună de zile, servitoarea, care era gravidă, a părăst serviciul şi s-a dus la spitalul Filantropia, unde a dat naştere unei fetiţe. Servitoarea Maria Petre s-a înapoiat la serviciul ei acum trei zile, şi fiind întrebată de către doamna Verzeanu ce a făcut cu copilul pe care-l născuse, a spus că l-a dat unei doici de la ţară, să-l crească. Servitoarea dăduse însă astfel răspunsul că dna Verzeanu a bănuit imediat că s-a întâmplat ceva cu el. În cele din urmă, fiind ameninţată cu poliţia, servitoarea a mărturisit că, împreună cu amantul ei, şi-a omorât copilul ăi că l-au îngropat în pădurea de lângă comuna Buftea.

Arestarea servitoarei

Un comisar al Siguranţei s-a dus în strada Carol Davila ieri dimineaţă şi a arestat pe criminala mamă. Ea a fost adusă la poliţie şi, în faţa şefului siguranţei, a mărturisit în ce împrejurări a săvârşit crima. Iată ce declară servitoarea: „După ce am născut, am părăsit spitalul cu copilul meu, fiind luate de amantul meu, Niculae. Cu amantul meu am stat două zile, într-o casă din Şoseaua Grozăveşti şi, în tot timpul îmi spunea că copilul va fi o sarcină grea pentru mine şi că ne-am putea uşor scăpa de el. M-am lăsat în voia lui şi a doua zi am pornit împreună cu copilul, afară din Bucureşti, până în pădurea Băneasa. Acolo, amantul meu a săpat o groapă, în care am îngropat copilul, după ce l-am ameţit, ţinându-i mâna la gură. Când m-am înapoiat în Capitală, am fost părăsită de amantul meu, aşa că am fost nevoită să mă înapoiez la vechiul meu stăpân”. Servitoarea spune că nu ştie unde ar putea găsi acum pe amantul ei, şi nici nu ar putea da de vreo indicaţie în această direcţie poliţiei. Se pare însă că criminala mamă, susţinând aceasta, voieşte să-şi salveze amantul. Siguranţa a început cercetările pentru prinderea lui. Parchetul a fost înştiinţat.

Din „Dimineaţa”, 16 aprilie 1913; texte selecatate de Magda Cristina Ursache
 

×