x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Spargere la drogherie

Acum 100 de ani. Spargere la drogherie

de Magda Cristina Ursache    |    28 Mai 2013   •   00:06

Astă-noapte, în strada Academiei, la drogheria Zamfirescu, s-a săvârşit o îndrăzneaţă spargere. Nişte răufăcători s-au introdus în drogherie, spărgând o fereastră de din dos, şi au furat parfumeri în valoae de 1000 lei. Sticlele furate hoţii le-au pus într-un geamantan pe care l-au găsit în drogherie şi au dispărut fără a fi observaţi de cineva.

Spargere la bombonerie

O altă spargere, tot astă-noapte, s-a săvârşit la magaziul de bomboane al dlui Zamfirescu, din bulevardul Elisabeta. Hoţii, după ce s-au introdus în magazin, spărgând uşa, au furat o mare cantitate de ciocolată.

Chestiunea repausului dominical

Patronii brutari şi franzelari, cât şi lucrătorii s-au întrunit în mare număr ieri, la orele 10 dimineaţa, la sala Eforie, pentru a cere repausul duminical complet. Prezidează dl. M. Mihăilescu – d-sa luând cuvântul arată încă o dată scopul întrunirii şi dă cuvântul dlui Gh. Stănescu, preşedintele clubului meseriaşilor. D-sa arată că repaosul dumincial rotativ nu poate conveni lucrătorilor brutari. Cei care cer pentru lucrători un repaos rotativ înseamnă că nu voiesc să le dea nici un repaos. Până acum n-am putut avea un repaso duminicat complet din cauza lăcomiei unora dintre lucrători. Astăzi însă cu toţii suntem conştienţi şi cerem un repaos complet, începând de duminică de la orele 6 dimineaţă, până luni la orele 6 dimineaţă.

Politicienii şi repaosul duminical

Dl. Stănescu comunică rezultatul delegaţiei patronilor şi a lucrătorilor care au fost la d. primar al Capitalei, cât şi la ministrul de interne. Arată că primarul Capitalei a promis că va ajuta pe brutari în actuala mişcare, dacă cumva nu va suferi populaţia Capitalei. D. ministru Take Ionescu a arătat că chestiunea repaosului duminical a fost pusă şi în consiliul de miniştri şi că se va ocupa de ea. D. Stănescu termină îndemnând pe cei de faţă a merge cu toţii la d. ministru Xenopol pentru a-i cere repaosul duminicat complet – singurul care convine lucrătorilor şi patronilor brutari. Dl. Take Georgescu sfătuieşte pe cei de faţă a se grăbi cu mişcarea ce se duce, căci în curând Corpurile Legiuitoare se vor închide şi atunci va fi prea târziu. (...)

La d. ministru Xenopol

După întrunire, mulţimea a plecat in corpore, manifestând, la d. ministru Xenopol. Aici, o delegaţie de patroni s-a prezentat dlui ministru expunându-i inconvenientele repaosului cu rotaţie şi înmânându-i un memoriu în acest sens. D. ministru Xenopol a promis că va căuta să satisfacă cererea brutarilor cu repaosul duminical complet, întrucât nu va suferi populaţia Capitalei.

La marile ziare din Capitală

De aici, mulţimea s-a îndreptat spre redacţiile marilor ziare cotidiane din Capitală, făcând manifestaţie de simpatie pentru concursul dat în actuala mişcare. Aşa s-au oprit la redacţiile ziarelor „Minerva”, „Adevărul”, „Dimineaţa” şi „Universul”. De aici, manifestanţii s-au dus la clubul meseriaşilor, de unde apoi s-au răspândit în linişte.

Din „Dimineaţa”, 28 mai 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache
 

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani