x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Alexandru Dan Condeescu

Astazi e ziua ta... Alexandru Dan Condeescu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    15 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Alexandru Dan Condeescu

Datorita lui si colectivului sau de specialisti, Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti a devenit in ultimii ani o institutie foarte activa. Planul editorial al MLR include tot mai multa literatura originala, apartinand scriitorilor romani din generatiile ’70-’80-’90. Astazi, directorul Muzeului Literaturii Romane, Alexandru Dan Condeescu, implineste 57 de ani.

"Este greu sa pui literatura in vitrina"

"M-am intors de curand in tara, dupa expozitia «Mircea Eliade», care marcheaza centenarul nasterii scriitorului si savantului. Astazi ma asteapta la muzeu o alta activitate, lansarea unui album de fotografii a lui Ion Cucu. Voi fi acolo inconjurat de colegi, iar seara ma voi retrage spre familie.

In linii mari, pot sa spun ca anul care tocmai se incheie in viata mea a fost un an pozitiv, in sensul ca am reusit sa obtin fonduri pentru a reface expozitia muzeului. In vara acestui an se implinesc 50 de ani de la infiintarea muzeului. Din acest punct de vedere sunt multumit. Pe de alta parte, fiica mea a terminat liceul, este acum studenta la actorie si sunt foarte mandru de ea. Am reusit sa termin editia «Nichita Stanescu». Vreau sa vad expozitia permanenta a muzeului, pana in iunie, pusa pe picioare. Am avut si o seama de proiecte acceptate de Comisia Europeana si, de asemenea, un eseu despre Caragiale care a luat premiul Asociatiei Scriitorilor, dar era numai prima parte dintr-un studiu mai amplu. As vrea sa-l vad si pe acesta incheiat.

Am lucrat cu poetul Nichita Stanescu, in ultimii ani ai vietii sale, o editie selectiva a operei sale, care din nefericire a aparut dupa moartea sa. De aceea ideea mea a fost ca, un mare scriitor care mi-a fost si prieten, merita sa fie cunoscut, mai ales prin opera si nu prin povestile care s-au iscat in jurul lui. Am realizat o editie care cuprindea numai volumele aparute in timpul vietii si aceasta editie integrala care cuprinde pe langa volume tot ceea ce s-a publicat in periodice, atat antum cat si postum. Pentru mine este si o datorie fata de un prieten.

Sunt doua cai prin care incurajam scriitorii romani. Una este cea a editurii. Am infiintat o editura care de cativa ani functioneaza destul de bine. Pe de alta parte organizam intalniri cu cititorii, lansari de carti. De asemenea, avem si un cenaclu pentru tineri.

Sunt de aproape 16 ani directorul Muzeului Literaturii Romane. Am fost mai intai interimar, apoi definitivat pe post. Am fost nemultumit de multe ori din cauza lipsei de fonduri. Proiectul la care tin foarte mult este aceasta expozitie permanenta a muzeului. Este greu sa pui literatura in vitrina. Acest pariu cu muzeologia incerc sa-l castig, iar anul acesta este hotarator."
×
Subiecte în articol: calendar