x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Florian Lungu

Astăzi e ziua ta: Florian Lungu

04 Ian 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Florian Lungu

Se poate lauda cu peste 7.000 de emisiuni de radio si televiziune, sute de articole de specialitate dedicate jazz-ului. A participat ca prezentator la cele mai importante festivaluri si concursuri pe teme de jazz din Romania. Are numeoase cursuri universitare de jazz si a predat si la Facultatea de Jazz de la Timisoara. Florian Lungu, un nume sinonim cu jazz-ul in Romania, implineste astazi 69 de ani. La multi ani!

"Maria Sa Jazz-ul imi marcheaza decisiv orele de neodihna..."
"69 de ani! Iata un numar – pentru unii – investit cu o conotatie… erotica, dar in legatura cu care tin sa precizez ca nu doresc sa aplic formula 69 la propria-mi viata. Cu cat anii se aduna mai numerosi in spate, cu atat existenta pe aceasta lume iti apare mai pretioasa, mai ales ca unii dintre bunii mei prieteni, nu la fel de norocosi ca mine, precum Johnny Raducanu, Peter Herbolzheimer, Béla Kamocsa, Titel Popovici, Bebe Fugaru s-au expatriat in cer inainte de termen. Insa nu as vrea sa incep intristator o marturisire frusta despre trecerea mea prin ani, constant optimista, daca nu chiar entuziasta. Ma consider o fire vesela, nu ma plang de nimic, decat, poate, de lipsa timpului disponibil in care sa fi facut mai mult, mai bine. In rest, mi-am pastrat candoarea, altfel spus tineretea spiritului, chiar daca trupul mai scartaie pe ici, pe colo. Oricum, trebuie sa impart in mod echitabil tortul vietii: mai intai cu jumatatea mea – sotia pe nume Carmen si supranume «Bimbirica» (asa cum o alintam eu si prietenii), o fata de nota 10, inteligenta, cinstita, priceputa la toate, inclusiv la bucatarie, la computer, la jurnalism si la senzualitate (ordinea acestor atribute este aleatorie); ne mai ciorovaim uneori... «and then», ce dulce-i impacarea! Din acelasi amintit tort, foarte importanta ramane, desigur, felia profesiei, benefic coincidenta cu vocatia. Caci jazz si iar jazz, iarna si vara, ziua si noaptea, Maria Sa Jazz-ul imi marcheaza decisiv orele de neodihna... eu autoinstituindu-ma din oficiu avocatul diavolului ritmico-sonor, in prima si ultima instanta! Adica acreditez atractivitatea creativitatii, subliniind imperceptibilitatea inaccesibilitatii – daca n-ati inteles expresia, sunt gata sa va fac o schita... Fie ca haladuiesc prin tara ca prezentator-acreditor de concerte si festivaluri, fie ca ma adresez natiunii in fiecare luna de la microfonul celor peste patruzeci si cinci de emisiuni radiofonice ori pe sticla prin intermediul celor patru-cinci emisiuni tv (in parteneriat cu bunul meu amic Mike Godoroja), fie ca publicist ori mentor al studentilor doritori de daruire pentru jazz, eu nu contenesc a fi preasupusul si fidelul slujitor al acestei mirifice delectari a auzului.

Cand am timp citesc, ascult multe discuri/vizionez DVD-uri si sunt un inrait (mai bine zis imbunit) telespectator de stiri, talk-show-uri, filme, emisiuni de stiinta; fireste, petrec multe ore pe zi in fata computerului. Dar a fi om de cultura in mileniul al III-lea inseamna nu doar a avea acces la informatie, ci si a penetra in esenta fenomenelor lumii inconjuratoare, a le intelege, a-ti stabili in functie de aceste coordonate locul si rolul propriu. Inseamna sa stii mai mult decat consideri, cu modestie, ca ai stricta nevoie spre aplicarea unor atare cunostinte.

Divagand de la previziunile sumbre ale unui viitor incert, daca ar fi sa procedam la un virtual exercitiu de imaginatie vizand... vizionarea in anul 2112 a emisiunii tv intitulata «In memoriam Florian Lungu», as vrea sa se stie despre mine, dincolo de un CV sec, ca am fost la vremea mea un om de suflet, ca am iubit cu pasiune viata, arta, femeile (in conditiile unei gelozii tolerante din partea sotiei), ca am stiut si am spus, inclusiv de pe scena, noian de glume bune si ca... n-am facut umbra pamantului chiar degeaba! Ceea ce va doresc si dumneavoastra!"

×
Subiecte în articol: florian lungu