x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Grigore Vieru

Astazi e ziua ta... Grigore Vieru

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    14 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Grigore Vieru

Cea mai riscanta actiune pe care a intreprins-o din nationalism a fost in ’70, cand i-a aparut cartea "Trei iezi". La cateva zile dupa aparitie, cartea a fost retrasa de pe piata, in urma unui denunt, pentru ca se gasise in ea, "ascuns", Tricolorul Romanesc. "A fost o perioada grea pentru mine, pentru ca mi se citeau versurile cu lupa, dar am trecut si aceasta cumpana", ne marturiseste poetul Grigore Vieru. Astazi aniverseaza 72 de ani.

"Daca nu as fi roman, as fugi in Romania"

"Am trecut printr-o mare cumpana anul acesta. Ca orice om, am si momente de prabusire sufleteasca, parca simt ca vine sfarsitul lumii, dar cand merg la copiii de la gradinita «Ingerasul» din Chisinau si cand vad ca ei imi recita poeziile, imi canta cantecele, ma gandesc ca poate lumea incepe cu acesti copilasi frumosi si educati in spiritul dragostei pentru limba romana si pentru istoria noastra. Avem copii frumosi si asta ma face sa-mi fie draga viata si sa muncesc. Lucrez la un CD care cuprinde atat cantece noi, cat si pe cele mai vechi care au devenit populare in sensul bun al cuvantului, pentru ca populare devin si manelele. Am vrut sa fac acest CD prin care sa adun neamurile. Am scris o piesa pentru mama, o piesa pentru tata, una pentru parinti, una dedicata limbii romane, o piesa pentru verisori, pentru cumnati, cumetri si chiar o piesa pentru vecini. Va fi un buchet frumos care va cuprinde toata familia.

Har am atata cat mi-a dat Dumnezeu. Saracia si nevoile din copilarie m-au facut sa fiu om, sa inteleg suferintele altora si sa fiu aproape de suferintele lor. Daca nu as fi trecut prin aceste incercari in viata, poate ca nu as fi inteles suferintele oamenilor si poate ca nu as fi scris aceste versuri si cantece dramatice. Poezia pentru copii a fost o scoala pentru mine. M-a invatat sa fiu mai limpede. Ultimii ani cred ca au fost cea mai prolifica perioada din viata mea pentru ca acum vad altfel viata. Am adunat o experienta, nu numai literara, dar si o experienta a vietii.

Cele mai emotionante momente din viata mea au fost atunci cand mi-a aparut prima carte si cand s-au nascut copii mei. Din punct de vedere profesional consider ca cea mai mare realizare a mea sunt versurile dedicate mamei. Nu pot sa spun ca imi iubesc mama mai mult decat ceilalti, dar mama mea a avut destin tragic si am fost foarte atasat de ea, mai ales ca am crescut fara tata.

Spuneam la un moment dat, ca aceasta minune a lui Dumnezeu, care este Romania, ar putea fi distrusa intr-o zi nu din afara, ci din interior, mai exact de de cei trei «p» nationali: pizma, para si ploconirea in fata strainului. Dincolo de acesti «p» nationali tot neamul meu este cel mai frumos, tot tara mea este cea mai frumoasa. Daca nu as fi roman, as fugi in Romania."

×
Subiecte în articol: calendar