x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Lamia Beligan

Astăzi e ziua ta: Lamia Beligan

22 Aug 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Lamia Beligan

"Libertatea este bunul cel mai de pret pe care-l poate castiga un om intr-o viata. Adevarata lui putere. In fond, cei care ne seduc, ne seduc in virtutea unui grad mai mare de libertate...", ni se confesa apreciata actrita, Lamia Beligan. Astazi, buchetul vietii sale se imbogateste cu cel de-al 45-lea an. La multi ani!

"Toti avem libertatea si sansa sa ne salvam sufletul, in aceasta lume in care traim. Din ce in ce mai stramba..."
"In Romania vremurilor trecute, Romanie pe care o evoca cu imensa dragoste scriitorul si, mai apoi, parintele Virgil Gheorghiu in cartea sa de Memorii, nu se sarbatorea niciodata ziua nasterii dupa trup. Nu era un eveniment care merita sa fie transformat in zi de sarbatoare. Nici de care sa ne amintim in fiecare an. Se sarbatorea, in schimb, numele pe care l-am primit la botez. Se sarbatorea ziua onomastica. «Prin botez, omul isi redobandeste adevarata sa natura. In apa botezului ne nastem noi cu adevarat. In ziua aceea, numele nostru este inscris, simultan, de preot pe pamant, si de ingeri in cer.» Mi s-au parut pline de sens aceste randuri si mi-am spus ca, de acum inainte, n-o sa mai conteze, n-o sa mai sar­ba­to­resc decat ziua Sfantului meu, de fapt a ingerului meu, Arhanghelul Mihail.

Dar pentru ca ati ales sa ma sarbatoriti, in ziarul dumneavoastra, pe 23 august si sa-mi urati: «La multi ani!», nu pot decat sa va multumesc pentru gand. In preajma acestei zile voi pleca undeva departe, in Muntii Apuseni, la doua ore de mers cu masina de orasul Alba Iulia, fosta capitala a stramosilor nostri Nemuritorii. In aceasta parte a tarii am intalnit alt fel de romani. Romani frumosi, romani care seamana cu cei despre care vorbeste Virgil Gheorghiu in Memoriile sale, romani care au fost contemporani cu generatia tatalui meu. Romani care credeau in alte valori decat contemporanii mei. Ei bine, in tara motilor, mai poti, inca, intalni romani autentici, romani verticali, romani cu bun simt si cu simtul masurii, romani curati la suflet si cu frica de Dumnezeu. Poate ca exista si in alte locuri, pe care nu le cunosc, astfel de romani. Dar eu i-am des­co­pe­rit aici. Si m-am bucurat. Fie­care dintre noi are li­ber­tatea si sansa sa-si salveze sufletul, in aceasta lume in care traim. Din ce in ce mai stramba si mai cinica. E o problema de alegere. Eu personal, incerc sa ma izolez de agresivitatea orasului in care traiesc, de prostul gust, de vulgaritatea si de prostia agresiva care au invadat, aproape, toata mass-media, de mi­to­ca­nia si violenta verbala de care te iz­besti la tot pasul, pastrandu-mi cre­din­ta si nadejdea, citind, ascultand mu­zica, vazand spectacole si filme bune, visand si lucrand la proiecte ar­tistice viitoare si intorcandu-ma, din cand in cand, in Muntii Apuseni, oa­za mea de pace si de bucurie."

×
Subiecte în articol: lamia beligan