x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." Nicolae Vacaroiu

"Astazi e ziua ta..." Nicolae Vacaroiu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    05 Dec 2006   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." Nicolae Vacaroiu

A fost prim-ministrul Romaniei intr-o perioada dificila, ’92-’96, iar in prezent este presedintele Senatului. A jucat tenis cu George Bush Senior si cu marii nostri sportivi, Tiriac, Nastase, Haradau, Pescariu si multi altii. Joaca si acum tenis, cel putin o data pe saptamana, si este sustinator infocat al echipei Rapid.

"Fara politica nu se poate in democratie"

A fost prim-ministrul Romaniei intr-o perioada dificila, ’92-’96, iar in prezent este presedintele Senatului. A jucat tenis cu George Bush Senior si cu marii nostri sportivi, Tiriac, Nastase, Haradau, Pescariu si multi altii. Joaca si acum tenis, cel putin o data pe saptamana, si este sustinator infocat al echipei Rapid. Astazi, Nicolae Vacaroiu implineste 63 de ani.

"As putea spune ca anul acesta a fost unul bun pentru ca atat eu, cat si familia mea ne-am bucurat de sanatate. Am o familie cu care ma mandresc, o familie unita si ma bucura foarte mult acest lucru. Conteaza enorm de mult, mai ales pentru mine, care de foarte multi ani am o munca nenormata, ca familia sa ma inteleaga si sa fie alaturi de mine.

Indiscutabil, intotdeauna cea mai dificila activitate este cea de prim-ministru pentru ca ai responsabilitatea a tot ceea ce misca. De altfel, nu numai la mine ci la toti cei care au ocupat aceasta functie. Este o functie dificila, care necesita foarte multa rabdare. A fost perioada cea mai interesanta, dar si cea mai dificila pentru ca traiam sub presiunea unor probleme sociale enorme. Politica, asa cum se practica astazi, nu-mi place. Este mult prea meschina. Nu mi-a placut niciodata atunci cand un om este la pamant sa-i mai dai un picior. Sunt lucruri urate si, din aceasta cauza, am fost mai retras in ultimul timp. De multe ori se depaseste masura intr-o lupta absurda care nu priveste spre viitor. Mi-as dori o politica constructiva, o politica directa in favoarea cetateanului.

Mi-a ramas in sange profesia pe care am indragit-o de-a lungul vietii. Asta nu inseamna ca mi-as dori sa ies din politica. Mi-as dori ca politica sa o ia inaintea societatii. Fara politica nu se poate in democratie.

Nu m-am gandit niciodata sa renunt la politica pentru ca am intrat foarte greu in acest domeniu. De abia dupa ce am terminat mandatul de prim-ministru am devenit membru al Partidului Social-Democrat. Cred in social-democratie, cred intr-un stat social. Mi-as dori un capitalism pe model suedez. Am un alt stil de a face politica, unul care nu este agresiv. Regret ca nu am avut sansa la inca patru ani de guvernare, in calitate de prim-ministru, pentru ca strategiile de guvernare pe care le-am elaborat in special in perioada ’94-’96 dadeau o sansa Romaniei pentru a depasi mai rapid perioada grea de tranzitie.

Obiectivul meu principal este ca activitatea Senatului sa fie mai buna. Imi doresc sa reusim sa acceleram procedurile care sa ne permita votarea la timp a unor legi, care sa serveasca dezvoltarii societatii romanesti, sa depasim momentele neplacute pe care mass-media are grija sa le scoata in evidenta. Nu in ultimul rand, mi-as dori ca Senatul sa creasca in ochii cetatenilor romani."
Modestie
"Nu am fost, nu sunt si nu mi-am propus niciodata sa fiu un om bogat. Daca privesc in perspectiva mi-as dori sa gasim formula adecvata pentru a schimba putin mentalitatea oamenilor, mai ales a celor care au ajuns la putere si, care din pacate uita de unde au plecat. Conteaza enorm sa nu te rupi de realitate"
  • Nicolae Vacaroiu, Presedintele Senatului Romaniei
  • ×
    Subiecte în articol: calendar politica