x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Rodica Mandache

Astăzi e ziua ta, Rodica Mandache

de Ramona Vintila    |    14 Apr 2014   •   00:28
Astăzi e ziua ta, Rodica Mandache

Este fără doar şi poate una dintre cele mai iubite actriţe autohtone. Rodica Mandache împlineşte astăzi 71 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Propriile necazuri dispar când te preocupi să-i ajuţi pe ceilalţi
“Azi iubesc pe toată lumea şi aş vrea să ies pe bulevard, să-i strig pe toţi, să vorbim vrute şi nevrute”
“Mărturisire - Am o nepoată pe care o cheamă frumos, Catinca şi pe care o iubesc ca pe ochii din cap. Când o văd, uneori rar, alteori mai des sufletul mi se încălzeşte şi toţi oamenii mi se par mai buni şi mai frumoşi. Acum, când mă sărbătoresc, de ziua mea, în fiecare an, mă gândesc la ea, la privirea ei scrutătoare şi inteligentă şi îi trimit acest eseu s-o ajute să treacă de rele. Dragă Catinca, omul nu-i făcut să trăiască singur. Uneori ai nevoie de perioade de linişte pentru a te regăsi pe tine şi chiar să te recompui, să te înnoieşti, dar comunicarea, oh, sfânta comunicare, legătura cu ceilalţi e bucuria lui Dumnezeu. De aceea în Biblie scrie că distrugerea cărării de la om la om este sfârşitul lumii. Oamenii sunt frumoşi şi trebuie îndrăgiţi, chiar dacă uneori e foarte greu să construieşti acest sentiment. Dar pentru a-ţi regăsi seninătatea e de ajuns să-ţi uiţi necazurile, problemele, încurcăturile şi să te gândeşti şi la alţii. E bine ştiut, propriile necazuri dispar când te preocupi să-i ajuţi pe ceilalţi. Colind cu gândul azi, când mai adun un an, spre cea care am fost în anii mei tineri, care sună şi azi a cântec. Iubesc, uitându-mă în zare, fata slăbuţă, mirată, dornică de fericire, care visa cu ochii deschişi. Eram tânără şi mi se părea totul cumplit de greu şi mă dădeam cu capul de toţi pereţii, evident, şi încercam să devin şi mergeam la spectacolele lui Pintilie şi Ciulei pentru că teatrul Bulandra era nemaipomenitul nostru Institut de Teatru, de la podul Izvor şi le mulţumesc celor doi regizori pentru cheia magică pe care mi-au dăruit-o. Ţin minte cât de mult iubeam actorii din faţa noastră şi mai ales cât de mult îi respectam, învăţând astfel să fim gentlemen şi cu noi. N-am visat deloc pe vremea aceea că o să ajungem în locul lor şi că va trebui cu responsabilitate să avem grijă ce facem pentru că alţii se vor uita, în sus, la noi. Eram flămânzi mai tot timpul, la propriu, nu ştiu dacă din cauza curelor de slăbire, poate că da, dar oricum eram sărăci, făceam gastrită, repetam nopţile, ne iubeam, ne înşelam, sufeream şi ne împăcam şi Doamne, ce fericită mai eram!

Îţi doresc şi ţie să întâlneşti oameni minunaţi care să te formeze cu metodă şi cu iubire, ca cei pe care i-am întâlnit eu. Îţi doresc să te bucuri şi să te simţi într-o familie cu cei din generaţia ta, să fii mândră de ce au făcut şi ei şi să ştii că de câte ori făcem un lucru bun, mă gândeam la ei, la colegii mei şi mă fuduleam că sunt grozavă şi că ei mă admiră. Ei, astăzi, aproape nu mai sunt şi mie mi-e tare dor de ei, dar sunt o norocoasă că te am pe tine care mă priveşti foarte serios, cu ochii tăi mari şI candizi şi mă apuci cu mâinile tale grăsuţe şi mă propovăduieşti cu gândul tău bun.

E ziua mea în aprilie, cea mai frumoasă lună din an, când totul e plin de speranţă şi eu azi iubesc pe toată lumea şi aş vrea să ies pe bulevard, să-i strig pe toţi, să vorbim vrute şi nevrute, să le telefonez colegilor mei din şcoala primară şi de la liceu, să adun multă lume în jurul meu şi să mă laud cu tine, Catinca. Dar o să mă duc la biserică, la Pitar Moş sau la biserica de vizavi de teatrul unde joc seară de seară şi o să aprind lumânări pentru Ovidiu Iuliu Moldivan, Moţu' Pittiş, Ştefan Iordache, Dana Comnea, domnul Silvestri, Johnny Răducanu, Amza, Şerban Ionescu, Gina Patrichi, George Constantin, Ileana Predescu, George Rafael, Ştefan Radof, Milu Hossu, Tudor Mărăscu, Ruxandra Sireteanu, Corneliu Coman şi ei toţi care sunt acolo... şi ne aşteaptă.”

×
Subiecte în articol: rodica mandache